Nadchodzące wydarzenia
XXVIII Szkoła Zimowa Hodowców Bydła w Zakopanem 2020
Z powodu zagrożenia rozprzestrzeniającym się w Europie wirusem SARS-CoV-2 decyzją Kolegium Rektorskiego z 5 marca 2020 r. odwołane zostały najbliższe wydarzenia organizowane na Uniwersytecie Rolniczym, w tym zaplanowaną na 30.03-2.04.2020 Szkołę Zimową Hodowców Bydła
Katedra Genetyki, Hodowli i Etologii Zwierząt Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie organizuje 30 marca – 2 kwietnia 2020 roku XXVIII Szkołę Zimową Hodowców Bydła, która odbędzie się w Zakopanem w Ośrodku Konferencyjno-Wczasowym Bel-Ami (ul. Seweryna Goszczyńskiego 24).
PROGRAM:
Poniedziałek (30.03.2020)
8.00-9.00 – Śniadanie
13.00-14.00 – Obiad
14.00-16.00 – Rejestracja uczestników Szkoły Zimowej
16.00-16.15 – Otwarcie XXVIII Szkoły Zimowej Hodowców Bydła
Referaty plenarne:
16.15-16.45 – Referat przedstawiciela Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi na temat związany z problematyką Szkoły (planowany)
16.45-17.15 – Środowiskowe uwarunkowania rozwoju rolnictwa w Polsce - dr Konrad Prandecki (Przewodniczący Komitetu Prognoz „Polska 2000 Plus” PAN)
17.15-18.30 – Dyskusja
19.00 – Kolacja powitalna
Wtorek (31.03.2020)
8.00-9.00 – Śniadanie
13.00-14.00 – Obiad
Sesja I – Genetyczne aspekty zrównoważonej intensyfikacji użytkowania bydła mlecznego (cz. 1)- Przewodniczący sesji: prof. dr hab. Wojciech Jagusiak (UR w Krakowie); dr hab. Piotr Wójcik, prof. IZ-PIB (IZ-PIB w Balicach)
14.00-14.30 – Ocena wartości hodowlanej bydła rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej pod względem cech zdolności udojowej – mgr inż. Bartosz Szymik (IZ-PIB w Balicach); prof. dr hab. Wojciech Jagusiak (UR w Krakowie, IZ-PIB w Balicach)
14.30-15.00 – Analiza fenotypowa i genetyczna przebiegu ocieleń i śmiertelności cieląt w polskiej populacji bydła holsztyńsko-fryzyjskiego – mgr Małgorzata Morek-Kopeć (UR w Krakowie); prof. dr hab. Wojciech Jagusiak (UR w Krakowie, IZ-PIB w Balicach)
15.00-16.00 – Dyskusja
16.00-16.15 – Przerwa kawowa
Sesja II: Genetyczne aspekty zrównoważonej intensyfikacji użytkowania bydła mlecznego (cz. 2) Przewodniczący sesji: prof. dr hab. Zbigniew Sobek (UP w Poznaniu); dr n. wet. Jarosław Jędraszczyk (MCB Sp. z o.o. w Krasnem)
16.15-16.30 – Nowe cechy w doskonaleniu zdrowotności krów mlecznych na bazie wyników korekcji racic – dr inż. Katarzyna Rzewuska (UP w Poznaniu, Centrum Genetyczne PFHBiPM)
16.30-17.00 – Indeks Ekonomiczny - nowe narzędzie selekcyjne dla hodowców bydła i producentów mleka – dr inż. Katarzyna Rzewuska (UP w Poznaniu, Centrum Genetyczne PFHBiPM)
17.00-18.15 – Dyskusja
18.30 – Kolacja
godz. 19.30 – Posiedzenie Prezydium Klubu Profesorskiego Hodowców Bydła – przewodniczy Prezydent Klubu Profesorskiego Hodowców Bydła prof. dr hab. Zygmunt Litwińczuk
godz. 20.00 – Posiedzenie plenarne Klubu Profesorskiego Hodowców Bydła – przewodniczy Prezydent Klubu Profesorskiego Hodowców Bydła prof. dr hab. Zygmunt Litwińczuk
Środa (1.04.2020)
8.00-9.00 – Śniadanie
13.00-14.00 – Obiad
Sesja III: Ekonomiczne i środowiskowe aspekty zrównoważonej produkcji mleka i wołowiny Przewodniczący sesji: prof. dr hab. Zygmunt Litwińczuk (UP w Lublinie); prof. dr hab. Henryk Runowski (SGGW w Warszawie)
14.00-14.20 – Ekonomiczne i środowiskowe wyzwania w chowie bydła – prof. dr hab. Henryk Runowski (SGGW w Warszawie)
14.20-14.35 – Chów bydła w Polsce w świetle danych statystycznych – wybrane kwestie gospodarcze i środowiskowe – dr Wioletta Wrzaszcz (IERiGŻ-PIB w Warszawie)
14.35-14.55 – Emisja gazów cieplarnianych w użytkowaniu bydła (temat roboczy) – dr hab. Marcin Pszczoła (UP w Poznaniu)
14.55-15.20 – Zrównoważona produkcja mleka w gospodarstwie Sano Agrar Institut– dr Ryszard Kujawiak (Sano - Nowoczesne Żywienie Zwierząt Sp. z o.o.)
15.20-15.40 – Strategia „Polska Wołowina 2022” - platforma ds. zrównoważonej wołowiny – (Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego)
15.40-16.20 – Dyskusja
16.20-16.35 – Przerwa kawowa
Sesja IV: Społeczne aspekty zrównoważonej produkcji mleka i wołowiny Przewodniczący sesji: dr hab. Krzysztof Słoniewski (PFHBiPM); prof. dr hab. Joanna Makulska (UR w Krakowie)
16.35-16.55 – Społeczne uwarunkowania użytkowania zwierząt w kontekście produkcji mleka i wołowiny – dr hab. Krzysztof Adamczyk, prof. UR (UR w Krakowie)
15.55-17.25 – Karne aspekty relacji człowiek-zwierzę-środowisko – dr Paweł Czarnecki (UJ w Krakowie)
17.25-18.25 – Dyskusja
18.30 – Kolacja
Czwartek (2.04.2020)
8.00-9.00 – Śniadanie
9.15-10.00 – Wystąpienia firm komercyjnych
Sesja V: Innowacyjne rozwiązania w efektywnej i zrównoważonej produkcji mleka i mięsa wołowego (cz. 1) Przewodniczący sesji: prof. dr hab. Zenon Nogalski (UW-M w Olsztynie); dr hab. Andrzej Węglarz, prof. UR (UR w Krakowie)
10.00-10.20 – Wykorzystanie systemów komputerowych do gromadzenia i przetwarzania danych zootechnicznych i finansowych w wielkotowarowej fermie bydła mlecznego na przykładzie Top Farms Głubczyce – Łukasz Trojak (Top Farms Głubczyce Sp. z o.o.)
10.20-10.40 – Stado.pl - aplikacja wspomagająca codzienną pracę przy hodowli bydła – Paweł Pawlaczyk (Farm Innovations Sp. z o.o.)
10.40-11.00 – Technologia blockchain w produkcji wołowiny – Józef Skarżyński (Federacja Grup i Producentów WOŁOWINA POLSKA), Andrzej Soboczyński (Allflex Polska Sp. z o.o.) i in.
11.00-11.30 – Dyskusja
11.30-11.40 – Przerwa kawowa
Sesja VI: Innowacyjne rozwiązania w efektywnej i zrównoważonej produkcji mleka i mięsa wołowego (cz. 2) Przewodniczący sesji: dr hab. Beata Sitkowska (UT-P w Bydgoszczy); dr inż. Andrzej Kaczor (IZ-PIB w Balicach);
11.40-12.00 – Robotyzacja doju – wybór z przyszłością? – Witold Glapa (Przedsiębiorstwo Rolne Długie Stare Sp. z o.o.)
12.00-12.20 – Działania agroekologiczne na fermie bydła mlecznego - symulacyjna gra komputerowa – prof. dr hab. Joanna Makulska i zespół projektu SEGAE (UR w Krakowie)
12.20-12.40 – Dyskusja
12.40 –Zakończenie XXVIII Szkoły Zimowej Hodowców Bydła
13.00 – Obiad pożegnalny
Formularz zgłoszeniowy oraz więcej o konferencji znajduje się na stronie szkolazimowa.ur.krakow.pl
Książki warte polecenia: