Nadchodzące wydarzenia

VI Ogólnokrajowa konferencja na temat śruty rzepakowej pt. Śruta rzepakowa jako realna alternatywa dla importu śruty sojowej. Możliwości zwiększenia wykorzystania pasz rzepakowych w żywieniu bydła mięsneg w Minikowie 2022

Data rozpoczęcia: 2022-10-19
Data zakończenia: 2022-10-19
Miejscowość: Minikowo 1
Organizator: Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju, Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
Województwo: kujawsko-pomorskie

Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju, Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie oraz Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych zapraszają 19 października 2022 roku na VI Ogólnokrajową konferencję na temat śruty rzepakowej pt. Śruta rzepakowa jako realna alternatywa dla importu śruty sojowej. Możliwości zwiększenia wykorzystania pasz rzepakowych w żywieniu bydła mięsnego, która odbędzie się w Minikowie.

PROGRAM:

09.00 – 10.00 Rejestracja uczestników, powitalna kawa

10.00 – 10.20 Oficjalne otwarcie konferencji i powitanie uczestników: Mariusz Szeliga, Prezes, Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju; Ryszard Kamiński, Dyrektor, Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Juliusz Młodecki, Prezes, Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych

10.20 – 10.40 Aktualna sytuacja na rynku produktów przerobu rzepaku w Polsce i Europie - Adam Stępień, Dyrektor Generalny, Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju

10.40 – 11.30 Pasze rzepakowe w żywieniu bydła mięsnego - prof. dr hab. Andrzej Łozicki, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

11.30 – 12.00 Przerwa kawowa

12.00 – 12.40 Możliwość wykorzystania poekstrakcyjnej śruty rzepakowej w żywieniu cieląt przeznaczonych na opas - dr hab. Paweł Górka, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

12.40 – 13.00 Wsparcie produkcji bydła mięsnego w województwie kujawsko-pomorskim - Bartłomiej Lubiński, Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

13.00 – 14.15 Debata ekspercka - Piotr Szysz, Przewodniczący Zespołu roboczego ds. śruty rzepakowej PSPO; Juliusz Młodecki, Prezes Zarządu KZPRiRB; Jacek Zarzecki, Prezes Zarządu PZHiPBM; Łukasz Karmowski, Prezes Zarządu ZGP, producent bydła mięsnego; prof. dr hab. Piotr Wójcik, Kierownik Zakładu Hodowli Bydła, Instytut Zootechniki w Balicach

14.15 – 14.20 Podsumowanie i zakończenie konferencji

14.20 Obiad        

Więcej informacji o wydarzeniu znajduje się na stronie www.pspo.com.pl lub kzprirb.pl