Nadchodzące wydarzenia
Konferencja pt. „Racjonalizacja chowu świń szansą dla pomorsko-kujawskiej wieprzowiny” w Ostromecku 2018
Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt, Zakład Hodowli Trzody Chlewnej i Koni, UTP w Bydgoszczy, Pomorsko-Kujawski Związek Hodowców Trzody Chlewnej w Bydgoszczy, Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie zapraszają 20 czerwca 2018 roku na konferencję pt. „Racjonalizacja chowu świń szansą dla pomorsko-kujawskiej wieprzowiny”, która odbędzie się o godz. 10.00 w Restauracji Ostromecka, ul. Bydgoska 8, 86-070 Ostromecko.
W programie:
10.00 – 10.10 Otwarcie spotkania dr inż. Jan Biegniewski, prof. dr hab. Wojciech Kapelański
10.10 – 10.35 „Uwarunkowania sukcesu nowej oferty wieprzowiny z Pomorza i Kujaw” –dr inż. Anna Hammermeister, wicedyrektor biura POLSUS, Warszawa
10.35 – 11.00 „Znaczenie wieprzowiny w diecie i dla zdrowia człowieka” prof. dr hab. Maciej Świątkowski, UMK Collegium Medicum, Bydgoszcz
11.00 – 11.20 „Krajowe pasze białkowe w żywieniu świń” dr inż. Jolanta Gdala, Trouw Nutrition Polska
11.20 – 11.45 „Możliwości zastąpienia białka soi białkiem krajowym z roślin bobowatych w tuczu świń – wyniki badań własnych” prof. dr hab. Wojciech Kapelański, mgr inż. Joanna Wiśniewska, UTP w Bydgoszczy
11.45 – 12.15 Przerwa kawowa
12.15 – 12.35 „Efektywność zastosowania mikroorganizmów pożytecznych EM (Greenland) w intensywnym tuczu świń – wyniki badań własnych” prof. dr hab. Wojciech Kapelański, UTP w Bydgoszczy
12.35 – 12.50 „Wykorzystanie Efektywnych Mikroorganizmów w produkcji trzody chlewnej” mgr inż. Adam Filarski. Greenland Technologia EM, Janowiec n/Wisłą
12.50 – 13.00 „Zastosowanie Technologii EM w gospodarstwie na przykładzie własnej chlewni hodowlanej”mgr inż. Bartosz Czarniak, Gospodarstwo Rolno-Hodowlane Gołębin
13.00 – 13.20 „Rasa puławska, jej właściwości i możliwości wykorzystania” prof. dr hab. Marek Babicz, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
13.20 – 13.40 „Regionalny Program Produkcji Kujawsko-Pomorskiej Wieprzowiny z udziałem polskich ras rodzimych” prof. dr hab. Wojciech Kapelański, UTP w Bydgoszczy, mgr inż. Marta Adamowicz, KPODR Minikowo
13.40 – 14.30 Dyskusja
14.30 Obiad
Współorganizatorzy:
Greenland Technologie EM, Janowiec n/Wisłą, Trouw Nutrition Polska, Grodzisk Mazowiecki
Więcej informacji o wydarzeniu znajduje się na stronie www.kpodr.pl