Pozostałości pestycydów w truskawkach – wyniki badań są jednoznaczne
W zeszłym roku Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN) przebadała ponad 70 próbek truskawek pod kątem obecności pozostałości pestycydów. Wyniki napawają optymizmem.
Sprawowanie nadzoru nad stosowaniem środków ochrony roślin przez użytkowników profesjonalnych (jak np. rolnicy) jest jednym z zadań realizowanych przez PIORiN. Corocznie inspektorzy wykonują ponad 21 tys. kontroli w tym zakresie, a w ramach prowadzonego monitoringu prawidłowości stosowania środków ochrony roślin w produkcji pierwotnej żywności pochodzenia roślinnego pobierają około 4000 próbek do badania pod kątem pozostałości substancji czynnych.
Pod lupę inspekcji trafiają m.in. truskawki jako lubiana w naszym kraju i zdrowa przekąska.
Przesyłki pod lupą PIORiN. Co wykryli inspektorzy?
„W 2023 roku PIORiN przebadała 73 próbki truskawek pod kątem obecności pozostałości ponad 500 substancji czynnych wchodzących w skład środków ochrony roślin. W żadnej nie stwierdzono przekroczeń najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości odnoszących się do żywności” – informuje inspekcja w komunikacie.
Jak w nim dodano, w tym roku PIORiN kontynuuje prowadzenie nadzoru nad prawidłowością stosowania środków ochrony roślin.
„Troska o zdrowie konsumentów wymaga, by płody rolne były bezwzględnie wolne od przekroczeń najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości środków ochrony roślin, a stosowane środki ochrony roślin były dedykowane do upraw wymienionych w etykiecie. Spełnienie powyższych wymagań jest przy tym warunkiem utrzymania wysokiej pozycji polskiej żywności na wspólnym rynku Unii Europejskiej oraz skutecznej ekspansji na rynki państw trzecich” – podkreśla PIORiN.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś