Warzywa przez rok sporo podrożały. Nawet o 153 procent
W ciągu roku warzywa podrożały o 18,2 proc. Tak wynika z analizy koszyka zakupowego - poinformował Maciej Kmera, ekspert rynku. Najbardziej podrożała kapusta czerwona, ziemniaki irga oraz buraki ćwikłowe.
Na Warszawskim Rolno-Spożywczym Rynku Hurtowym w Broniszach widać już pierwsze symptomy nadchodzącego świątecznego handlu. Na razie kupowane są produkty, które mogą trochę poleżeć jak kapusta kiszona, cytrusy, warzywa korzeniowe m.in. buraki.
Problemy z jakością warzyw w Broniszach
- Oferta kapusty czerwonej, białej i buraków jest niewielka. Te produkty trzymane są w chłodniach, bo ich właściciele liczą na dalszą zwyżkę cen - wyjaśnił Kmera.
Dodał, że buraki ćwikłowe i czerwona kapusta są produktami, które podrożały najwięcej. Przed rokiem, w grudniu, kapusta czerwona kosztowała średnio 0,75 zł/kg, obecnie trzeba za nią zapłacić 1,9 zł/kg (o 153 proc.), zaś cena buraków ćwikłowych wzrosła z O,70 zł/kg do 1,5 zł/kg (o 98 proc.). Ziemniaki odmiany irga w tym czasie zdrożały z 0,67 zł/kg do 1,1 zł/kg, czyli o 120 proc.
Inaczej wygląda sytuacja w przypadku owoców krajowych. O tej porze roku sprzedawane są głównie jabłka i gruszki. Licząc grudzień do grudnia, niemal o połowę na rynku hurtowym potaniały jabłka, najwięcej te z odmiany Lobo. - Stąd cały koszyk cenowy owoców krajowych obniżył się o ponad 17 proc. - zauważył analityk.
W przypadku owoców importowanych koszyk jest droższy o 13,4 proc., a warzyw o ponad 25 proc. Najwięcej zdrożały granaty (52 proc.) i gruszki (35 proc.), a potaniały grapefruity (o 12 proc.). Z warzyw najbardziej podrożała cukinia (136 proc.), ziemianki (o 138 proc.) i kalafiory (59 proc.)
Kmera podsumowując sytuację na rynku warzyw w Broniszach podkreślił, że nie ma problemów z zaopatrzeniem, ale trzeba się liczyć z wyższymi cenami na warzywa kapustne. Obserwowany jest ponadto dalszy wzrost cen na buraki ćwikłowe nawet do 2 zł/kg (odmiany walcowate). Brakuje natomiast krajowej rzodkiewki, w zamian rośnie jej import z Włoch. Bardzo drogie są cukinia i bakłażany z Hiszpanii - odpowiednio 13 zł/kg i 11 zł/kg.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś