Warzywa przez rok sporo podrożały. Nawet o 153 procent

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
17-12-2021,14:15 Aktualizacja: 17-12-2021,14:18
A A A

W ciągu roku warzywa podrożały o 18,2 proc. Tak wynika z analizy koszyka zakupowego - poinformował Maciej Kmera, ekspert rynku. Najbardziej podrożała kapusta czerwona, ziemniaki irga oraz buraki ćwikłowe.

Na Warszawskim Rolno-Spożywczym Rynku Hurtowym w Broniszach widać już pierwsze symptomy nadchodzącego świątecznego handlu. Na razie kupowane są produkty, które mogą trochę poleżeć jak kapusta kiszona, cytrusy, warzywa korzeniowe m.in. buraki.

warzywa, ceny warzyw, bronisze, sałata

Problemy z jakością warzyw w Broniszach

Wraz z rozpoczęciem szkoły, obserwuje się ożywienie na rynku hurtowym w Broniszach. Jednak z powodu dużych opadów deszczu, dostawcy mają problemy z jakością warzyw korzeniowych i śliwek - poinformował ekspert rynku Maciej Kmera. - Po okresie...

- Oferta kapusty czerwonej, białej i buraków jest niewielka. Te produkty trzymane są w chłodniach, bo ich właściciele liczą na dalszą zwyżkę cen - wyjaśnił Kmera.

Dodał, że buraki ćwikłowe i czerwona kapusta są produktami, które podrożały najwięcej. Przed rokiem, w grudniu, kapusta czerwona kosztowała średnio 0,75 zł/kg, obecnie trzeba za nią zapłacić 1,9 zł/kg (o 153 proc.), zaś cena buraków ćwikłowych wzrosła z O,70 zł/kg do 1,5 zł/kg (o 98 proc.). Ziemniaki odmiany irga w tym czasie zdrożały z 0,67 zł/kg do 1,1 zł/kg, czyli o 120 proc.

Inaczej wygląda sytuacja w przypadku owoców krajowych. O tej porze roku sprzedawane są głównie jabłka i gruszki. Licząc grudzień do grudnia, niemal o połowę na rynku hurtowym potaniały jabłka, najwięcej te z odmiany Lobo. - Stąd cały koszyk cenowy owoców krajowych obniżył się o ponad 17 proc. - zauważył analityk.

W przypadku owoców importowanych koszyk jest droższy o 13,4 proc., a warzyw o ponad 25 proc. Najwięcej zdrożały granaty (52 proc.) i gruszki (35 proc.), a potaniały grapefruity (o 12 proc.). Z warzyw najbardziej podrożała cukinia (136 proc.), ziemianki (o 138 proc.) i kalafiory (59 proc.)

Kmera podsumowując sytuację na rynku warzyw w Broniszach podkreślił, że nie ma problemów z zaopatrzeniem, ale trzeba się liczyć z wyższymi cenami na warzywa kapustne. Obserwowany jest ponadto dalszy wzrost cen na buraki ćwikłowe nawet do 2 zł/kg (odmiany walcowate). Brakuje natomiast krajowej rzodkiewki, w zamian rośnie jej import z Włoch. Bardzo drogie są cukinia i bakłażany z Hiszpanii - odpowiednio 13 zł/kg i 11 zł/kg.
 

Poleć
Udostępnij