Światowe ceny zbóż odbiły się od dna
Indeks cen żywności FAO zwiększył się w czerwcu o 1,4 proc. z 172,7 pkt. w maju do 175,2 pkt. To przede wszystkim efekt wyższych cen 3 z 5 jego składowych: produktów mlecznych (8,3 proc.), zbóż (4,2 proc.) oraz mięsa (1,8 proc.).
Roczne tempo wzrostu światowych stawek żywności spadło w czerwcu do 6,9 proc. wobec 10,2 proc. w maju, co wynikało głównie z dużego obniżenia rocznej dynamiki cen cukru (28,5 proc. w czerwcu wobec 5,2 proc. w maju).
Ceny zbóż w bieżącym roku będą stabilne
Na szczególną uwagę zasługuje wzrost stawek zbóż do najwyższego poziomu od czerwca 2016 r. - informuje Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole Bank Polska.
To wynik prognoz na sezon 2017/2018, według których po raz pierwszy od 5 lat mają spaść globalne zapasy ziarna.
Sprawdza się więc scenariusz znawców rynku, zgodnie z którym na początku roku ceny zbóż osiągnęły minimum lokalne i w kolejnych kwartałach będą łagodnie rosnąć.
Na uwagę zasługuje również utrzymujący się od pięciu miesięcy spadek cen cukru.
W tym przypadku sprawdzają się z kolei prognozy wskazujące na odbudowę światowych zapasów surowca po dwóch latach spadku, co wpłynie na obniżkę cen.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś