Rośnie unijny eksport drobiu. Polska wśród liderów
W pierwszych 11 miesiącach 2014 roku Unia Europejska wyeksportowała do krajów trzecich ponad 1,3 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów drobiu.
Jak informuje FAMMU/FAPA to o 4,5 proc. więcej niż w tym samym czasie rok wcześniej. Z kolei dodatnie saldo Wspólnoty w handlu zagranicznym drobiem wzrosło przez rok o 8,7 proc. do 579 tys. ton.
Sprzedawano przede wszystkim mięso, podroby i przetwory z kurcząt (85 proc. eksportu), których sprzedaż poza UE poszła w górę o 6,2 proc. Spadł natomiast wywóz produktów z indyków (3,6 proc.), kaczek (10,4 proc.) oraz gęsi (30,1 proc.).
Najwięcej mięsa wyekspediowały Holandia, Francja, Polska, Wielka Brytania, Niemcy i Belgia. Nasz udział Polski w unijnym wywozie wyniósł 10 proc., a przez rok dostawy do innych krajów zwiększyły się o ponad 25 proc.
Największymi odbiorcami drobiu z UE od stycznia do końca listopada ub.r były tradycyjnie kraje afrykańskie - RPA i Benin oraz ponownie Hongkong. Z drugiej strony z powodu embarga wprowadzonego przez Moskwę o 24 proc. spadł wywóz do Rosji.
UE sprowadziła natomiast 725,5 tys. ton drobiu, czyli o 1,4 proc. więcej niż rok wcześniej. Największym dostawcą tego gatunku mięsa pozostała Brazylia (57 proc. przywozu).