Polska umocniła pozycję eksportera żywności
W 2019 r. wzmocniła się handlowa pozycja Polski na europejskim i światowym rynku - wynika z raportu GUS. Wartość eksportu żywności osiągnęła 31,4 mld euro (+5,8 proc. rok do roku).
Wartość importu wyniosła z kolei 21,1 mld euro (-5,2 proc).
Wymiana handlowa zamknęła się zatem dodatnim saldem w wysokości 10,3 mld euro.
Gromy na rolników za Dudę. Niech sami kupują swoją żywność
W strukturze wartości polskiego wywozu ogółem wysyłki produktów rolno-spożywczych stanowiły, podobnie jak przed rokiem, 12,8 proc., a w wartości importu 8,4 proc. wobec 8 proc. w 2018 r. - poinformował GUS w raporcie "Rolnictwo 2019".
Ilościowo wywóz produktów rolno-spożywczych był większy o 3,5 proc. w porównaniu do 2018 r. W strukturze wartościowej eksportu dominowały (ponad 80 proc. udziału), podobnie jak w latach poprzednich, produkty przetworzone.
Głównymi odbiorcami naszych produktów rolno-spożywczych były kraje UE, gdzie trafiło ok. 81 proc. żywności o wartościowi 25,6 mld euro.
Najważniejszym partnerem handlowym były nadal Niemcy (ponad 24 proc. udziału), które zakupiły produkty rolno-spożywcze za 7,6 mld euro.
Ważnymi odbiorcami były również: Wielka Brytania (8,9 proc. udziału), Holandia (6,4 proc.), Francja i Włochy (po 5,4 proc.) oraz Czechy (4,8 proc.).
Polskie jabłka najdroższe na rynku unijnym
Jak zauważa GUS, w ubiegłym roku Polska była największym w UE producentem porzeczek, drugim na świecie po Rosji. W produkcji jabłek nasz kraj zajmował 2 miejsce na świecie (po Chinach) i 1 w UE. W produkcji truskawek byliśmy na 5 miejscu na świecie. Nasz kraj jest też jednym z czołowych w UE producentów wiśni, czereśni oraz malin.
W produkcji przetworzonych produktów rolnych zajmowaliśmy w ub.r. także czołowe pozycje. W produkcji zagęszczonego soku jabłkowego była na 2 miejscu na świecie, po Chinach; mrożonych owoców i zagęszczonych soków z owoców miękkich na 3. po USA i Chinach oraz 5. w produkcji mrożonych warzyw.
W UE Polska utrzymała się na 3 pozycji w produkcji mrożonych warzyw, po Belgii i Hiszpanii. Mrożonki miały dominującą pozycję w przetworach z udziałem ok. 53 proc.
Jesteśmy też największym w UE eksporterem produktów drobiowych, piątym produktów wołowych i szóstym produktów wieprzowych. Za wywiezione produkty mięsne uzyskano w 2019 r. 6,2 mld euro o ok. 3 proc. więcej niż w poprzednim roku.
Dużą pozycję w eksporcie stanowią produkty mleczarskie, w ub.r., sprzedano ich o 2 proc. więcej niż w 2018 r., za 2,3 mld euro. Najwięcej polskich produktów mleczarskich kupiły kraje UE - ponad 74 proc.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś