Eksport serów coraz mniejszy. Polska traci najbardziej
W 2014 roku Unia Europejska sprzedała do krajów trzecich 727,4 tys. ton serów. Przez 12 miesięcy wysyłki spadły o 8 proc.
Komisja Europejska, która przedstawiła właśnie najnowsze dane na ten temat informuje, że negatywny trend utrzymał się również na początku bieżącego roku i do maja ze Wspólnoty wysłano do krajów trzecich niespełna 222,9 tys. ton serów, czyli o ok. 12,3 proc. mniej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
To przede wszystkim efekt znacznego spadku eksportu z Danii (27,1 proc.) i Polski (41,3 proc.). Strat tych nie zrekompensował większy wywóz z Holandii (1,6 proc.), Francji (4,0 proc.), Niemiec (3,4 proc.) i Włoch (4,1 proc.).
Import serów do Unii jest ponad 11,5 raza mniejszy niż eksport. Po 4 miesiącach br. był aż o 44 proc. poniżej zanotowanego w analogicznym czasie ubiegłego roku i osiągnął 19,1 tys. ton. Tradycyjnie sery sprowadzano głównie do Niemiec, Wielkiej Brytanii, Holandii i Włoch.
Rynek serów załamał się po wprowadzeniu w sierpniu 2014 roku embarga przez Rosję, która była bardzo ważnym odbiorcą tego produktu. Według danych Eurostat, do tego wielkiego kraju trafiało ok. 30 proc. unijnego eksportu poza ugrupowanie.