Silnie reagują na stanowisko
W Polsce udział zbóż w strukturze zasiewów wynosi ok. 70 proc., dlatego nie jest możliwa ich uprawa po dobrych przedplonach. Często uprawiane są po sobie, co w konsekwencji powoduje, że wydają niższe plony gorszej jakości.
Płodozmian jako czynnik plonotwórczy w uprawie zbóż ma bardzo duże znaczenie. Wpływa na występowanie chorób, co wiąże się przede wszystkim z jego oddziaływaniem na biologiczną aktywność gleby. Wpływa też na właściwości gleby poprawiając jej żyzność, co jest związane z oddziaływaniem roślin na zawartość substancji organicznej. Pod tym względem rośliny uprawne można podzielić na trzy grupy. Pierwsza to rośliny wzbogacające glebę w substancję organiczna (bobowate drobnonasienne i ich mieszanki z trawami, bobowate grubonasienne oraz poplony przyorane jako zielony nawóz), druga to zubożające glebę z substancji organicznej (rośliny okopowe i kukurydza) i trzecia – rośliny o małym ujemnym wpływie na zawartość substancji organicznej w glebie (zboża i oleiste). W zmianowaniach nadmiernie wysyconych zbożami, a w szczególności w monokulturach występują procesy degradacji środowiska glebowego.
Wzrasta zachwaszczenie
Jednym z objawów degradacji środowiska glebowego jest spadek konkurencyjności rośliny uprawnej wobec chwastów. W konsekwencji na polach dochodzi do wzrostu zachwaszczenia i kumulacji gatunków chwastów, które mają podobny okres wegetacji jak roślina uprawna. Następuje też zubożenie składu florystycznego i dominacja kilku gatunków chwastów, szczególnie takich jak: miotła zbożowa, owies głuchy, przytulia czepna i maruna bezwonna. Wieloletnia monokultura zbóż zwiększa kilkakrotnie liczbę i biomasę chwastów w stosunku do płodozmianu norfolskiego. Proces zachwaszczania się monokultur z dobrym skutkiem powstrzymuje kompleksowa ochrona łanu, w tym głównie herbicydy. Jednakże ich działanie w tym stanowisku jest z reguły mniej skuteczne niż w płodozmianie, a różnice na niekorzyść monokultury bardziej uwidaczniają się w redukcji masy niż liczby chwastów. W miarę upływu lat monokultury wzrasta masa chwastów. Spadek produkcyjności roślin uprawnych jest uzupełniany wzrostem masy chwastów, a zjawisko to ujawnia się silniej w przypadku zbóż ozimych. Kompensacja chwastów najszybciej występuje w zbożach ozimych, szczególne pszenicy, dlatego zwalczanie chwastów wymaga stosowania herbicydów selektywnych w stosunku do gatunków chwastów. Często jest konieczność stosowania dwukrotnego oprysku przeciwko chwastom jedno- i dwuliściennym oraz w stanowisku po roślinach kłosowych stosowanie wyższych zalecanych dawek.
Nasilenie występowania chorób
Uprawa pszenicy ozimej w monokulturze zbożowej skutkuje większym porażeniem dolnych międzywęźli przez zespół chorób atakujących podstawę źdźbła. Badania prowadzone w IUNG – PIB w Puławach wykazały, że w mniejszym nasileniu choroby te występują w pszenicy ozimej uprawianej po bobiku (50 proc. udziału zbóż w płodozmianie) i rzepaku (75 proc. udziału zbóż w płodozmianie). Uprawa pszenicy ozimej w monokulturze zbożowej skutkuje większym porażeniem przez rdzę brunatną, septoriozę liści i brunatną plamistość liści (tab. 1).
Przedplonami, które ograniczają większe nasilenie sprawców chorób są rośliny niezbożowe oraz owies. Wysoką skuteczność wykazuje uprawa zbóż po rzepaku i roślinach bobowatych oraz okopowych.
Jak ograniczyć skutki złych płodozmianów?
Uprawiając zboża w monokulturze dobrze jest znać reakcje gatunków zbóż na uprawę po roślinach zbożowych. Najwyższe plony uzyskuje się po owsie, ponieważ nie uczestniczy on w łańcuchu troficznym grzybów powodujących zgorzel podstawy źdźbła i korzeni, stąd jego fitosanitarna rola, która uwidacznia się w postaci zdrowszych, lepiej plonujących roślin następczych. Wieloletnie badania prowadzone w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym Kępa gospodarstwo Osiny wykazały, że plonotwórcze skutki złych przedplonów może ograniczać prawidłowa agrotechnika. Ważne są przede wszystkim: uprawa roli, wybór odpowiedniej odmiany, pełna ochrona zasiewów zarówno przeciwko chorobom, jak i chwastom oraz właściwe nawożenie mineralne. Na rys. 1 przedstawiono plony gatunków zbóż osiągane w warunkach monokultury zbożowej i z 75 proc. udziału zbóż w płodozmianie. Wyniki badań wykazały, że plony uzyskiwane w monokulturze zbożowej są o ok. 13 proc. niższe niż po dobrym przedplonie. Istotny wpływ na uprawę zbóż w monokulturze zbożowej ma uprawa roli. Badania wykazały też, że uprawiając zboża w płodozmianie z 100 proc. udziałem zbóż, korzystniejsza jest uprawa orkowa, uzyskuje się wówczas wyższy plon ziarna. Wyjątek stanowi żyto, które plonuje wyżej w warunkach uprawy uproszczonej (rys. 2). Uprawiając zboża w płodozmianie z dużym ich udziałem należy szczególną uwagę zwrócić na dobór odmian, a szczególnie ich odporność nie tylko na zespół chorób podstawy źdźbła, ale również liści i kłosa. Największy postęp biologiczny jest u odmian pszenicy zarówno ozimej jak i jarej, mniejszy w przypadku żyta ozimego oraz pszenżyta.
Najlepszy przedplon dla pszenicy
Pszenica w klasycznym płodozmianie norfolskim następuje po bobowatych, trafiając na dobre warunki fitosanitarne właściwą strukturę i kulturę gleby. Nie tylko plony, ale i wartość technologiczna ziarna w takich warunkach jest najlepsza i stabilna w latach. Uprawa pszenicy w monokulturze zbożowej prowadzi do otrzymania ziarna o gorszych cechach jakościowych (tab. 2). Uzyskuje się ziarno o mniejszej ilości i jakości glutenu. Gorszymi przedplonami dla pszenicy są koniczyna i lucerna, zwłaszcza w latach o małej ilości opadów. Bobik samokończący jest przedplonem bardzo dobrym, natomiast jego forma tradycyjna jak i burak cukrowy zbyt późno schodzą z pola i mogą ograniczać wysiew pszenicy w optymalnym czasie. Ziemniak pod pszenice jest dobrym przedplonem o ile jest uprawiany na typowych dla pszenicy glebach na oborniku i zbierany w pierwszej połowie września. Rzepak, groch i owies dobrymi przedplonami. Dobrych i bardzo dobrych przedplonów niestety pod pszenicę nie wystarcza. Uprawiana jest ona w dłuższej lub krótszej monokulturze. W aspekcie fitosanitarnym najgorszym przedplonem jest sama pszenica oraz żyto. Jęczmień ze względu na wcześniejszy zbiór i dłuższy czas rozkładu jest nieco lepszy dla pszenicy.
Duże wymagania ma pszenżyto
Pszenżyto ozime ma dość duże wymagania przedplonowe, wynikające ze znacznej podatności na choroby podstawy źdźbła i systemu korzeniowego. Przedplony dobre dla pszenżyta: bobowate, rzepak, ziemniak (o ile jego zbiór nastąpi w czasie umożliwiającym siew pszenżyta w optymalnym terminie). Przedplony średniej wartości: owies, kukurydza na kiszonkę (jeśli zastosowano herbicydy szybko rozkładające się), bobowate drobnonasienne z trawami i trawy (w latach o mniejszej ilości opadów są przedplonami złymi). Przedplony możliwe: pszenica ozima i jara, jęczmień jary, ziemniak średnio późny. Po przedplonach średniej wartości plon pszenżyta zmniejsza się o 5-10 proc., a po przedplonach złych o 10-20 proc. w stosunku do przedplonów dobrych (tab. 3). Należy jednak podkreślić, że na glebach średnich i dobrych pszenżyto ozime uprawiane po zbożach plonuje znacznie wyżej niż zboża jare wysiewane w analogicznych stanowiskach. Obok przedplonu na plonowanie pszenżyta wpływa także jego udział w strukturze zasiewów oraz udział zbóż w zmianowaniu. Po złych przedplonach uzyskanie wysokich plonów wiąże się z koniecznością stosowania intensywnej technologii produkcji.
Żyto plonuje stabilnie
Żyto jest rośliną o małych wymaganiach siedliskowych i cechuje się wysoką stabilnością plonowania po zbożach, tym niemniej zarówno odmiany populacyjne jak i mieszańcowe wyraźnie reagują na przedplon, szczególnie na glebach lekkich. Najlepiej jest wysiewać po przedplonach roślin bobowatych takich jak: łubin wąskolistny i żółty, groch pastewny, mieszanki strączkowo-zbożowe. Żyto wysiewane po ziemniaku na oborniku plonuje o ok. 10 proc. niżej niż po bobowatych i tylko w niewielkim stopniu wyżej niż po zbożach jarych.
Owies jest dobrym przedplonem. Najgorszymi są zboża ozime. Spadek plonu w stosunku do dobrych przedplonów wynosi około 15-25 proc. Spośród gatunków ozimych gorszy jest ten, który później schodzi z pola z uwagi na rozkład resztek pożniwnych. Monokultura żyta uprawianego dłużej obniża plon o 15-20 proc.
Wrażliwy jest jęczmień
Przedplon jest czynnikiem o szczególnym znaczeniu w przypadku jęczmienia ozimego, dlatego gdyż liczy się nie tylko jego wartość przedplonowa, ale też czas schodzenia z pola. Najkorzystniejszym terminem zbioru przedplonu jest przełom lipca i sierpnia. Zbiera się wówczas: groch, rzepak, ziemniak wczesny. Najgorszym przedplonem jest jęczmień niezależnie od formy. Również złymi przedplonami są: pszenica ozima i jara oraz pszenżyto ozime i jare. Owies jest przedplonem bezpiecznym fitosanitarnie i dobrym (tab. 4).
Tabela 1. Indeks porażenia pędów przez kompleks chorób podstawy źdźbła pszenicy ozimej w fazie dojrzałości (BBCH 75) w zależności od udziału zbóż w płodozmianie (badania własne)
Udział zbóż w płodozmianie (%) | Indeks pędów (%) | ||||
choroby podstawy źdźbła | rdza | septorioza liści | brunatna plamistość liści | ||
brunatna | |||||
50 | 6,75 | 18,2 | 5,2 | 6,58 | |
75 | 8,32 | 24,6 | 8,31 | 5,61 | |
100 | 8,3 | 22,91 | 10,02 | 10,52 |
Tabela 2. Wpływ przedplonu na cechy technologiczne ziarna pszenicy ozimej (badania własne)
Cecha |
Przedplon i udział zbóż w płodozmianie |
||
bobik (50%) |
rzepak (75%) |
jęczmień (100%) |
|
Ilość glutenu (%) |
30,9 |
32,0 |
26,4 |
Wskaźnik sedymentacyjny (ml) |
35 |
42,0 |
32,1 |
Liczba opadania (s) |
326 |
336 |
345 |
Tabela 3. Plon i elementy struktury plonu pszenżyta ozimego w zależności od przedplonu (Buraczyńska, Ceglarek)
Przedplon |
Plon ziarna (t/ha) |
Liczba kłosów (szt.) |
Liczba ziaren (szt.) |
MTZ (g) |
Zawartość białka (%) |
Plon białka z ha (kg) |
Pszenżyto jare |
4,43 |
377 |
32,5 |
35,7 |
11,0 |
463 |
Pszenica jara |
4,69 |
394 |
32,9 |
35,9 |
11,0 |
493 |
Groch siewny |
5,56 |
438 |
34,6 |
36,8 |
11,6 |
618 |
Pszenżyto jare 80% + groch siewny 20% |
4,84 |
398 |
33,2 |
36,4 |
11,1 |
512 |
Pszenżyto jare 40% + groch siewny 60% |
5,15 |
414 |
33,8 |
36,6 |
11,3 |
558 |
Pszenica jara 80% + groch siewny 20% |
5,00 |
411 |
33,5 |
36,1 |
11,1 |
533 |
Pszenica jara 40% + groch siewny 60% |
5,39 |
433 |
33,9 |
36,5 |
11,3 |
568 |
Tabela 4. Plon i cechy struktury plonu pszenicy ozimej i jęczmienia ozimego po roślinach zbożowych (Jaskulski, Piasecka 2007)
Zboże ozime | Przedplon | |||
Jęczmień | Owies | Pszenica | Pszenżyto | |
Plon (t/ha) | ||||
Pszenica ozima | 4,3 | 4,7 | 3,9 | 3,7 |
Jęczmień ozimy | 3,6 | 3,7 | 3,4 | 3,5 |
MTZ (g) | ||||
Pszenica ozima | 36,5 | 37,7 | 35,9 | 36,1 |
Jęczmień ozimy | 32,8 | 33,8 | 32,1 | 32,5 |
Liczba ziaren w kłosie (szt.) | ||||
Pszenica ozima | 25,9 | 26,2 | 24,9 | 23,9 |
Jęczmień ozimy | 25,8 | 25,1 | 24,7 | 25,5 |
Obsada kłosów (szt.) | ||||
Pszenica ozima | 493 | 516 | 483 | 471 |
Jęczmień ozimy | 509 | 525 | 531 | 514 |
Rys. 1. Plon ziarna zbóż ozimych w zależności od udziału zbóż w płodozmianie (badania własne)
Rys. 2. Wpływ sposobu uprawy roli na plon ziarna zbóż (IUNG – PIB)
Artykuł ukazał się w wydaniu 01/2022 miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny". ZAPRENUMERUJ