Studenci WRiB SGGW na zajęciach w IUNG-PIB w Puławach
W ramach zajęć ze Szczegółowej uprawy roślin studenci kierunku Rolnictwo Wydziału Rolnictwo i Biologia Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego 28 maja 2021 r. wzięli udział w warsztatach terenowych z zakresu stosowania dobrych praktyk rolniczych w Instytucie Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach-PB w Puławach. W zeszłym roku ze względu na pandemię zajęcia mogły się odbyć dopiero 2 września.
Program zajęć był bardzo bogaty i był realizowany w Gospodarstwach Osiny i na Kępie należących do RZD "Kępa" oraz w hali wegetacyjnej IUNG-PIB w Puławach.
Pozytywna podwójna akredytacja dla WRiB SGGW
Obejmował następujące zagadnienia:
- systemy produkcji roślinnej, badania w ramach rolnictwa ekologicznego, doświadczalnictwo EDO,
- rośliny uprawiane na cele energetyczne,
- prezentacja doświadczeń z roślinami zbożowymi,
- uprawa tytoniu oraz najważniejsze choroby i szkodniki chmielu i ich ograniczanie zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin,
- uprawa chmielu oraz najważniejsze choroby i szkodniki chmielu i ich ograniczanie zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin,
- informacja o RZD IUNG-PIB "Kępa".
Prowadzącymi zajęcia byli:
- dr hab. Krzysztof Jończyk,
- mgr Andrzej Górnik,
- dr hab. Danuta Leszczyńska,
- dr Piotr Nieróbca,
- dr hab. Anna Trojak-Goluch,
- dr Urszula Skomra,
- mgr Piotr Jurak.
Rolnictwo precyzyjne w Zespole Szkół Rolniczych w Grzybnie
Warsztaty zorganizowali dr Monika Kowalik, mgr Piotr Safader z Działu Upowszechniania i Wydawnictw oraz dyrektor RZD IUNG-PIB "Kępa" mgr Piotr Jurak.
Uczestnicy zajęć bardzo wysoko ocenili warsztaty. Studenci kierunku Rolnictwa WRiB SGGW w Warszawie od kilkudziesięciu lat korzystają z gościnności IUNG-PIB i przyjeżdżają tam na zajęcia ze Szczegółowej uprawy roślin. Szczególnie interesujące są dla nich temat tytoniu i pobyt w chmielniku, bo najczęściej z uprawą tych roślin mają niewielki kontakt.
- Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz