Sprawdź, do jakiej kategorii należą gleby w twoim gospodarstwie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: dr inż. Arkadiusz Artyszak | arkadiusz.artyszak@agropolska.pl
11-11-2014,13:35 Aktualizacja: 20-11-2014,13:39
A A A

Z rozmów z pracownikami stacji chemiczno-rolniczych wynika, że najczęstszym błędem, jaki popełniają rolnicy dostarczający próbki gleby do badań jest niewłaściwe podanie kategorii agronomicznej gleby, a od tego zależy prawidłowa ocena zawartości przyswajalnych składników pokarmowych.

Na przykład, zawartość 12 mg K2O/100 g gleby oznacza na glebach bardzo lekkich i lekkich zasobność średnią, na średnich i na ciężkich - niską.

Warto podkreślić, że ci którzy badają gleby są najbardziej świadomi znaczenia takich analiz. Ci, którzy tego nie robią, wiedzą na ten temat bardzo mało.

Kryterium podziału na kategorie agronomiczne jest zawartość najdrobniejszych części gleby o średnicy poniżej 0,02 mm tzw. części spławialnych. Obejmują one ił pyłowy i koloidalny. Z tego względu gleby mineralne dzieli się na cztery kategorie:

  • bardzo lekkie (zawartość części spławialnych do 10%);
  • lekkie (11-20%);
  • średnie (21-35%)       
  • ciężkie (36 i więcej%)
Tagi:
Poleć
Udostępnij
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi aktualnościami.