Rośnie powierzchnia gospodarstw. Średnia powyżej 10,5 hektara
Średnia powierzchnia gruntów rolnych w polskich gospodarstwach wolno, ale z roku na rok rośnie. Najnowsze dane w tej sprawie ogłasza co roku jesienią prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Wielkość oblicza się jako iloraz powierzchni użytków rolnych, zadeklarowanych jako działki we wnioskach o przyznanie płatności obszarowych za dany rok i liczby gospodarz, którzy złożyli w tym roku wniosek o przyznanie środków.
ANR sprzedała w tym roku 17 tys. hektarów ziemi
Okazało się, że średnia wielkość powierzchni gruntów rolnych w gospodarstwie w 2016 roku wynosi 10,56 ha. Dla porównania w 2015 r. było to 10,49 ha, w 2014 r. - 10,48 ha, w 2013 r. - 10,42 ha, w 2012 r. - 10,38 ha, w 2011 r. - 10,36 ha, w 2010 r. - 10,23 ha, w 2009 r. - 10,15 ha, w 2008 r. - 10,02 ha, w 2007 r. - 9,91 ha.
Zdaniem ekspertów ta wzrostowa tendencja będzie utrzymywać się z powodu wychodzenia z zawodu rolników dysponujących małymi areałami i chęci pomnażania ich przez innych gospodarzy. W wielu regionach ruszają ponadto procesy scaleń gruntów finansowane z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich.
Największa średnia wielkość gospodarstw jest w województwie zachodniopomorskim i wynosi 30,2 ha. Powyżej krajowej średniej są też województwa: dolnośląskie 16,30 ha, kujawsko-pomorskie 15,51 ha, lubuskie 21,14 ha, opolskie 18,30 ha, podlaskie 12,19 ha, pomorskie 19,09 ha, warmińsko-mazurskie 22,70 ha i wielkopolskie 13,49 ha.
Najmniejszą średnią ma woj. małopolskie 4,02 ha, a pozostałe regiony poniżej średniej to: woj. lubelskie 7,65 ha, łódzkie 7,67 ha, mazowieckie 8,54 ha, podkarpackie 4,73 ha, śląskie 7,56 ha i świętokrzyskie 5,63 ha.