Inspekcja apeluje o czyszczenie maszyn. To może ocalić uprawy przed chorobami
Wiele chorób przenoszonych jest z pola na pole, z gospodarstwa na gospodarstwo, za pomocą maszyn wykorzystywanych w rolnictwie. Czyszczenie sprzętu rolniczego po wykonanej pracy to powinność i profilaktyka, która powinna być stosowana w każdym gospodarstwie – podkreślają inspektorzy ochrony roślin i nasiennictwa z Pomorza.
Jak podkreślają, poprzez czyszczenie i dezynfekcję można zapobiec występowaniu i rozprzestrzenianiu się organizmów szkodliwych, a w każdym razie zminimalizować prawdopodobieństwo ich wystąpienia.
Czyszczenie pod okiem inspekcji
„W przypadku gospodarstw z nałożoną decyzją kwarantannową w sprawie ich wystąpienia, oczyścić i zdezynfekować należy wszystkie maszyny, urządzenia, środki transportu, opakowania, miejsce przechowywania lub ich części oraz inne przedmioty” – czytamy w komunikacie Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Gdańsku.
Jak skutecznie dbać o uprawy? Są nowe metodyki od PIORiN
Zaznaczono w nim, że kontrole wykonania decyzji kwarantannowych przeprowadzają właśnie inspektorzy PIORiN.
Ci z Oddziału w Pucku nadzorowali niedawno czyszczenie i dezynfekcję maszyny rolniczej użytej podczas prac polowych - rozsiewacza nawozu. Został on dokładnie oczyszczony z resztek gleby przed zabiegiem dezynfekcji.
„Celem wykonanej czynności jest zapobieganie przeżycia i rozprzestrzeniania się chorób i szkodników, co pozwala chronić uprawę. Do dezynfekcji można zastosować środki bakteriobójcze dopuszczone do obrotu i stosowania przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi lub środki dezynfekcyjne o działaniu bakteriobójczym, posiadające atest Państwowego Zakładu Higieny” – wskazuje gdański WIORiN.
Można rozprzestrzenić choroby
Jego pracownicy przestrzegają, że w przypadku pracy brudną maszyną w polu można przyczynić się do przenoszenia chorób i szkodników oraz pozostawiania w glebie niepożądanych substancji chemicznych.
„Charakter pracy w polu przyczynia się także do różnego rodzaju zanieczyszczeń. Najczęściej jest to błoto, kurz, pył, kamienie oraz plewy. Istotnym rodzajem zabrudzenia są również resztki nawozów mineralnych, organicznych i chemicznych środków ochrony roślin oraz oleje i smary” – zwraca uwagę Inspektorat.
- Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz