Bobowate na międzyplon
Uproszczone zmianowania, zwłaszcza z dużym udziałem zbóż, źle wpływają na plonowanie roślin i ich zdrowotność, a także przyczyniają się do niekorzystnych zmian w środowisku glebowym. Jednym ze sposobów zapobiegania temu jest uprawa roślin w tzw. międzyplonie.
W zależności od terminu i sposobu wysiewu mogą to być międzyplony ścierniskowe, ozime i wsiewki. Ich uprawa ma na celu wprowadzenie do gleby jak największej ilości zielonej masy i składników pokarmowych, dlatego efektywność uprawy międzyplonu zależy również od fazy rozwojowej w jakiej roślina jest przyorywana. Młode rośliny zawierają na ogół dużo azotu, szybciej się rozkładają i łatwiej uwalniają ten pierwiastek do gleby niż rośliny w późniejszych fazach rozwojowych, choć przyorywana masa jest mniejsza. Co ważne - uprawa międzyplonów zapobiega też erozji i degradacji gleb, a dodatkowo działa fitosanitarnie.
Międzyplony ścierniskowe a elementy proekologiczne
Jak dobierać gatunki?
Przy doborze gatunków na międzyplon należy uwzględnić: rodzaj gleby i termin wysiewu oraz przeznaczenie i rodzaj międzyplonu. Doskonale nadają się do tego gatunki roślin bobowatych. Ich głęboki, palowy system korzeniowy rozluźnia glebę poprawiając stosunki wodno-powietrzne. Ponadto wiążą one azot atmosferyczny dzięki symbiozie z bakteriami brodawkowymi i pobierają składniki pokarmowe z głębszych warstw gleby, udostępniając je roślinom następczym.
Masa resztek pożniwnych po roślinach bobowatych może wynosić od około 4,3 do pond 6 t z ha, co dostarcza od około 47 do ponad 100 kg azotu na ha w zależności od gatunku (tabela 1). Jeszcze większe ilości materii organicznej i azotu dostarczane są do gleby w przypadku przyorywania całych roślin. Wpływa to korzystnie na żyzność gleby przyczyniając się do lepszego plonowania roślin następczych (tabela 2).
Najlepiej w mieszance
W międzyplonach częściej zaleca się uprawę mieszanek niż roślin w czystym siewie. Komponując mieszanki należy uwzględnić 2-4 gatunki roślin, z czego jeden powinien być gatunkiem dominującym (40-70 proc.), dobrze plonującym w danym regionie. Przy doborze komponentów do mieszanki należy też brać pod uwagę ich wymagania klimatyczno-siedliskowe i zastosowaną agrotechnikę. Należy dobierać gatunki o zbliżonej długości okresu wegetacji oraz podobnym tempie wzrostu i rozwoju (tabela 3).
Rzodkiew oleista: plonowanie w międzyplonach ścierniskowych
Spośród roślin bobowatych, gatunkiem wymagającym wczesnego siewu (do 25 lipca) jest bobik, na początku sierpnia można wysiewać łubiny, seradelę i groch pastewny, zaś na przełomie sierpnia i września np. gorczycę i facelię.
Do uprawy na glebach słabszych zalecane są: łubin żółty, seradela i wyka, na glebach średnich - groch pastewny, łubin wąskolistny i wyka ozima, zaś na żyznych - bobik.
Stanowisko do wysiewu międzyplonu powinno być przygotowane zaraz po zbiorze plonu głównego. Należy wykonać orkę na głębokość zależną od rodzaju gleby i wysiewanych gatunków, a następnie doprawić glebę agregatem uprawowym na głębokość 2-3 cm dla nasion drobnych lub 4-6 cm dla nasion grubych. Dodatkowo na glebach ciężkich zaleca się wałowanie, które przyspieszy i wyrówna kiełkowanie roślin.
Obszar proekologiczny
Uprawa międzyplonu może być zadeklarowana jako obszar proekologiczny (EFA) w ramach płatności za zazielenienie. Należy jednak pamiętać o wymogach. Mieszanka na międzyplon musi składać się z co najmniej 2 gatunków roślin uprawnych: zbóż, oleistych, pastewnych, bobowatych drobnonasiennych (esparceta siewna, komonice, koniczyny, lucerny, nostrzyki, przelot pospolity), bobowatych grubonasiennych (łubiny, grochy, bobik, seradela, soja, wyki) lub miododajnych. Mieszanka nie może składać się z samych zbóż. W przypadku międzyplonu ścierniskowego należy ją wysiać w terminie od 1 lipca do 20 sierpnia i utrzymywać na polu minimum do 1 października, lub przez co najmniej 8 tygodni od dnia wysiewu, zaś w przypadku międzyplonu ozimego – od 1 lipca do 1 października i utrzymywać na polu co najmniej do 15 lutego.
Za międzyplon w ramach EFA uznawane są również wsiewki roślin bobowatych drobnonasiennych w uprawę główną (seradela, koniczyny, lucerny, komonice, nostrzyk biały, rutwica wschodnia). Zgodnie z nowymi przepisami UE w zakresie zazielenienia, od 2018 roku wprowadzono zakaz stosowania środków ochrony roślin na obszarach produkcyjnych EFA, w tym również zapraw nasiennych.
Tabela 1. Masa resztek pożniwnych i ilość pozostawionego w glebie azotu po uprawie różnych gatunków bobowatych
Gatunek |
Masa resztek pożniwnych (t/ha) |
Ilość N (kg/ha) |
Bobik |
6,4 |
86 |
Groch |
4,3 |
66 |
Łubin wąskolistny |
6,1 |
79 |
Łubin żółty |
4,4 |
70 |
Soja |
4,8 |
47 |
Lucerna siewna |
5,6 |
108 |
Koniczyna łąkowa |
4,9 |
70 |
Komonica rożkowa |
6,2 |
92 |
Nostrzyk biały |
5,6 |
72 |
Źródło: Jasińska i Kotecki 1993
Tabela 2. Plon ziarna kukurydzy (t/ha) po różnych międzyplonach w uprawie uproszczonej
Międzyplon |
Lata |
Średnio |
||
2008 |
2009 |
2010 |
||
Kontrola (bez międzyplonu) |
6,81 |
6,83 |
6,99 |
6,88 |
Łubin |
6,95 |
7,38 |
7,12 |
7,15 |
Gorczyca |
8,97 |
7,56 |
6,80 |
7,78 |
Źródło: Biskupski i in. 2014
Tabela 3. Dobór komponentów mieszanek na międzyplony w zależności od rodzaju gleby
Mieszanka |
Ilość wysiewu (kg/ha) |
Gleby lekkie |
|
Łubin żółty + facelia |
80 + 4 |
Łubin żółty + groch pastewny + gorczyca biała |
120 + 60 + 6 |
Łubin żółty + seradela |
130 +30 |
Łubin żółty + wyka kosmata |
100 + 40 |
Seradela + gryka |
40 + 40 |
Seradela + facelia |
30 + 3 |
Wyka ozima + facelia |
40 + 4 |
Gorczyca biała + facelia |
10 + 3 |
Gleby średnie |
|
Łubin wąskolistny + peluszka + słonecznik |
100 + 60 + 15 |
Łubin żółty + groch pastewny |
100 + 100 |
Łubin żółty + groch pastewny + wyka kosmata |
120 + 60 + 40 |
Wyka jara + bobik + słonecznik |
100 + 80 + 15 |
Groch pastewny + łubin żółty + seradela |
100 + 80 + 20 |
Gleby ciężkie |
|
Bobik + groch pastewny + wyka siewna + słonecznik |
140 + 60 + 60 +1 0 |
Bobik + groch pastewny + wyka siewna |
80 + 80 + 60 |
Groch pastewny + wyka siewna + rzepak |
50 + 200 + 4 |
Bobik + groch pastewny + łubin wąskolistny |
120 + 40 + 80 |
Źródło: Zarychta 2015
- Artykuł ukazał się w miesięczniku "Przedsiębiorca Rolny" nr 8-2018 - ZAPRENUMERUJ