Uprawa soi w Polsce
Duże zapotrzebowanie na białko, niezbędne dla krajowej produkcji mięsa wieprzowego, drobiowego, jaj i mleka sprawia, że wzrasta zainteresowanie rolników zwiększeniem uprawy roślin strączkowych, w tym również soi. Problem tylko, że soja lubi ciepło, a z tym u nas bywa różnie.
Soja to roślina niezwykle ważna dla rolnictwa na całym świecie. Odgrywa ogromną rolę, zarówno w żywieniu ludzi, jak i zwierząt. Jej nasiona zawierają około 40 proc. białka o korzystnym składzie aminokwasowym i 20 proc. tłuszczu, z którego połowę stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, obniżające poziom cholesterolu we krwi. Są też źródłem wielu cennych związków chemicznych, takich jak np. błonnik, lecytyna, witaminy, sole mineralne i antyoksydanty. Pod względem powierzchni uprawy soja zajmuje czwarte miejsce na świecie (po pszenicy, ryżu i kukurydzy), jednak udział Europy w globalnych zasiewach tego gatunku jest niewielki (około 3 proc.).
Polska rocznie importuje około 2 ml ton śruty sojowej, o wartości 4 mld zł, co stwarza duże zagrożenie związane z uzależnieniem polskiego rolnictwa od głównych eksporterów soi (Argentyny, Brazylii i USA). Ponadto około 90 proc. światowej produkcji śruty sojowej pochodzi z odmian GMO, którym niechętni są polscy konsumenci. Uprawa soi w Polsce i innych krajach Europy o klimacie umiarkowanym jest utrudniona, ze względu na fakt, że jest to roślina dnia krótkiego, o dużych wymaganiach cieplnych.
Odmiany soi polecane do uprawy w 2018 roku
Jak reaguje na temperaturę
Optymalna suma temperatur w trakcie wegetacji powinna wynosić ok. 1500ºC, a średnia temperatura dobowa nie powinna być niższa niż 15oC. Przy niższych wartościach temperatur następuje spowolnienie wzrostu, a rośliny nie wytwarzają nowych liści, pędów i strąków. Zero fizjologiczne wynosi 6ºC i poniżej tej temperatury następuje zahamowanie procesów życiowych.
Podczas rozwoju soi występują dwa krytyczne okresy związane z wrażliwością roślin na chłód. Pierwszy trwa od wysiewu do pełnych wschodów. W tym czasie, zbyt niskie temperatury wydłużają okres kiełkowania, wchody są spowolnione i opóźnione, a część nasion gnije i zamiera. Może to powodować konieczność wykonywania dosiewów, a w skrajnych wypadkach nawet ponownego zasiewu.
Drugi okres krytyczny występuje w fazie kwitnienia, gdzie za biologiczne minimum uważa się przedział temperatur 17-18oC, przy optimum wynoszącym 22-25oC. Spadek temperatury poniżej 10oC może wówczas spowodować, że soja w ogóle nie wejdzie w fazę kwitnienia. Mniejsze wymagania cieplne ma natomiast w okresie dojrzewania nasion (minimum 8-14oC, optimum 14-19oC).
O wrażliwości roślin na czynniki stresowe, w tym temperaturę, decydują nie tylko uwarunkowania środowiskowe, ale przede wszystkim genetyczne, dlatego tak ważny jest postęp hodowlany.
Liderzy w soi
Można żonglować odmianami
Aktualnie w Polsce zarejestrowanych jest 12 odmian soi: Aldana, Augusta, Mavka, Aligator, Madlen, Abelina, Erica, GL Melanie, Maja, Paradis, Petrina i Sculptor. Oprócz odmian zarejestrowanych, w obrocie nasiennym dostępne są również odmiany zarejestrowane we Wspólnotowym Katalogu Odmian (CCA). Najbardziej popularne w naszym kraju to: Annushka, Merlin i Lissabon.
Odmiany różnią się między sobą wczesnością (od bardzo wczesnych do bardzo późnych), poziomem plonowania (odmiany późniejsze na ogół wyżej plonują), w mniejszym stopniu jakością (zawartość białka waha się w przedziale 35,2-38,9 proc., tłuszczu 20,6-24,2 proc. i włókna 7,4-8,8 proc.) (tab. 1, 2). Plony soi kształtują się od 20 do 40 dt z hektara, w zależności od odmiany oraz warunków siedliskowych i termo-wilgotnościowych w danym roku.
Mimo niższego plonowania, lepiej w Polsce sprawdzają się odmiany wczesne i bardzo wczesne, ze względu na mniejsze wymagania cieplne i krótszy okres wegetacji - dojrzewają w pierwszej dekadzie września. Jest zatem większa pewność, że w porę zakończą wegetację.
Jeszcze do niedawna uprawa soi była możliwa jedynie w południowej części kraju. Obecnie, niektóre zarejestrowane odmiany są na tyle wczesne (okres wegetacyjny poniżej 130 dni), że teoretycznie możliwa jest ich uprawa niemalże w całym kraju (z wyjątkiem terenów północnych i podgórskich).
Jest nadzieja na więcej
O wzroście zainteresowania uprawą tego gatunku w naszym kraju świadczy znaczne zwiększenie liczby i powierzchni kwalifikowanych plantacji nasiennych. Prowadzone prace hodowlane, ukierunkowane na uzyskanie odmian soi o wysokiej wartości użytkowej i większej odporności na stresy, zwłaszcza chłód, a także obserwowane od wielu lat zmiany klimatu związane z wydłużaniem się okresu wegetacyjnego i wzrostem liczby dni słonecznych pozwalają przypuszczać, że soja w niedługim czasie ma szanse na rozszerzenie swojego areału uprawy w Polsce.
Tabela 1. Plon nasion oraz wczesność zarejestrowanych w Polsce odmian soi
Odmiana |
Plon nasion 2016 (wz.=31,1 dt z ha) (% wzorca) |
Plon nasion 2015 (wz.=19,3 dt z ha) (% wzorca) |
Plon nasion 2014 (wz.=31,2 dt z ha) (% wzorca) |
Wczesność odmian |
Liczba dni od siewu do dojrzałości żniwnej |
Aligator |
117 |
104 |
121 |
późna |
139 |
GL Melanie |
115 |
101 |
|
późna |
140 |
Abelina |
114 |
109 |
112 |
średnio wczesna |
136 |
Petrina |
112 |
96 |
117 |
bardzo późna |
143 |
Mavka |
98 |
109 |
103 |
średnio wczesna |
138 |
Sculptor |
97 |
104 |
|
średnio wczesna |
136 |
Maja |
96 |
97 |
|
średnio wczesna |
135 |
Erica |
94 |
103 |
|
wczesna |
129 |
Paradis |
91 |
101 |
|
wczesna |
129 |
Madlen |
91 |
94 |
99 |
późna |
139 |
Augusta |
86 |
88 |
87 |
bardzo wczesna |
128 |
Aldana |
81 |
93 |
97 |
wczesna |
129 |
Źródło: COBORU 2017
Tabela 2. Skład chemiczny oraz plon białka różnych odmian soi
Odmiana |
Plon białka 2016 (wzorzec=895 kg z ha) (% wzorca) |
Plon białka 2015 (wzorzec=649 kg z ha) (% wzorca) |
Zawartość białka ogólnego (% s.m.) |
Zawartość tłuszczu surowego (% s.m.) |
Zawartość włókna surowego (% s.m.) |
GL Melanie |
122 |
104 |
37,7 |
22,5 |
7,8 |
Aligator |
115 |
102 |
35,8 |
23,9 |
8,4 |
Abelina |
112 |
108 |
35,8 |
24,2 |
8,5 |
Petrina |
107 |
94 |
35,2 |
23,2 |
8,1 |
Maja |
101 |
112 |
38,9 |
23,2 |
7,4 |
Sculptor |
101 |
103 |
36,6 |
23,0 |
8,5 |
Erica |
99 |
102 |
36,9 |
22,8 |
8,3 |
Mavka |
97 |
105 |
35,6 |
23,3 |
8,3 |
Paradis |
94 |
104 |
37,4 |
23,5 |
8,2 |
Madlen |
93 |
95 |
36,6 |
20,6 |
7,8 |
Augusta |
88 |
88 |
36,7 |
22,2 |
8,0 |
Aldana |
82 |
92 |
36,6 |
23,2 |
8,8 |
Źródło: COBORU 2017
- Artykuł ukazał się w miesięczniku "Przedsiębiorca Rolny" nr 2-2018 - ZAPRENUMERUJ