Strączkowe
RSS-
29-04-2021,18:35
Dobroczynne oddziaływanie bobowatych
Uprawa roślin bobowatych przynosi wiele korzyści dla środowiska glebowego i roślin następczych, dlatego są cennym elementem zmianowania. -
16-04-2021,13:40
Reakcja soi na stres chłodu
Uprawę soi w naszej szerokości geograficznej ograniczają, przede wszystkim, jej wymagania foto-termiczne. Soja jest rośliną ciepłolubną, dnia krótkiego, a zatem fotoperiod i temperatura to najważniejsze czynniki. -
02-04-2021,10:30
Odmiany soi przetestowane przez COBORU
Dotychczas nie udało się upowszechnić uprawy soi w Polsce, ale od kilku lat obserwuje się wzrost zainteresowania tym gatunkiem, szczególnie na południu kraju. Jednym z kluczowych jest wybór odpowiedniej odmiany. -
31-03-2021,18:35
Soja lubi fosfor i potas
Szacuje się, że soja na wyprodukowanie tony nasion wraz z odpowiednim plonem słomy pobiera 16 kg P2O5 i ponad dwukrotnie więcej potasu (podawanego w formie K2O). -
26-03-2021,18:35
Nie zwlekaj ze strączkowymi
Trzecia dekada marca to idealny moment na siewy grochu, łubinów oraz bobiku, z soją jak wiadomo trzeba poczekać, ponieważ do kiełkowania wymaga wyższej temperatury i jest wrażliwa na przymrozki. -
22-03-2021,7:00
Soja: odmiany rekomendowane 2021
Wśród odmian rekomendowanych większość, bo trzynaście jest niezarejestrowanych w naszym kraju i pochodzi ze Wspólnotowego Katalogu Odmian Roślin Rolniczych (CCA).