Żywiec wieprzowy jest drogi. Ucierpi na tym eksport?
Tuczników na rynku jest wciąż za mało, a popyt na te zwierzęta jest dalej ożywiony ze względu na eksport. W obwodzie pozostaje jeszcze sezon grillowy, który ze względu na niesprzyjającą pogodę nie zdążył się jeszcze dobrze rozpocząć.
Hodowcy i producenci trzody chlewnej w Unii Europejskiej nie mogą narzekać na obecną sytuację. Ceny skupu żywca są wysokie i stabilne, a ceny pasz są na niskim poziomie.
Tucz kontraktowy jedyną szansą na przetrwanie?
Trzoda chlewna na niemieckim rynku wzrosła o 3 eurocenty w porównaniu do ubiegłego tygodnia. 26 kwietnia w notowaniach niemieckiego stowarzyszenia producentów trzody chlewnej VEZG wyniosła ona 1,76 euro/kg w wadze bitej ciepłej wbc czyli ok. 7,40 zł/kg.
Hodowcy i producenci świń w Danii w tym czasie według Danish Crown otrzymywali za tuczniki 11 DKK/kg wbc tj. 6,26 zł/kg. W Holandii zakład mięsny Vion Food Group płacił w tym czasie 1,76 euro/kg wbc tj. 7,44 zł/kg. Z kolei wg departamentu rolnictwa Stanów Zjednoczonych USDA (United States Department of Agriculture) tamtejsi hodowcy dostawali średnio 1,20 dolara/kg wbc, tj. 4,60 zł/kg.
Tuczniki w transakcjach członków Krajowego Związku Pracodawców-Producentów Trzody Chlewnej w tygodniu 17 kosztowały 5,73 złotych za kilogram żywca. To o jeden grosz więcej niż w ubiegłym tygodniu.
Cena tuczników w USA dalej spada
Ceny prosiąt zostały praktycznie utrzymane na ubiegłotygodniowym poziomie. W Niemczech wg VEZG i w Danii wg notowań duńskiego stowarzyszenia producentów świń Danske Svineproducenter wynosiły one odpowiednio 68,90 euro za 28 kg tj. ok. 290 zł oraz 530 DKK za 30 kg tj. ok. 300 zł. Z kolei w Holandii za 25 kg prosię trzeba było zapłacić 63,50 euro tj. ok. 267 zł.
Wysokie ceny skupu, według analityków KZP-PTCH, nie sprzyjają konkurencyjności unijnej wieprzowiny na rynkach trzecich. Istnieją obawy, że w drugiej połowie roku produkty amerykańskie będą stanowiły dużą konkurencję. Tamtejsza cena jest bowiem niska, a dodatkowo latem działalność rozpoczną tam zakłady, których produkcja będzie lokowana m.in. w Chinach.
Same Chiny mają także odnotować wzrost produkcji wieprzowiny. Na tamtejszym rynku wkrótce zaczną się bowiem pojawiać tuczniki wyprodukowane w nowych i wydajnych fermach.
Książki warte polecenia: Sygnały świń