Zalewa nas importowana wieprzowina, a ceny świń maleją

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
09-08-2024,15:20 Aktualizacja: 09-08-2024,15:23
A A A

Importowana wieprzowina zalewa polski rynek, przez co nie brakuje jej w sklepach. Rolnicy nie mogą więc liczyć na podwyżki.

Tuczniki na środowym parkiecie dużej giełdy VEZG potaniały do 2,00 euro za kg tuszy o zawartości mięsa 57% (8,63 zł).

Cena tuczników zmalała więc o 10 centów, podobnie, jak miało to miejsce kilka tygodni temu 3 lipca.

Sprzedaże tuczników na małej giełdzie ISW nie sugerowały aż takiego spadku cen na VEZG.

Na sesji w miniony piątek i we wtorek zanotowano sprzedaże tuczników na poziomie 2,15 euro za kg przy 57% mięsności.

tuczniki, cena tuczników, wieprzowina, mięso wieprzowe, tuczniki w Niemczech, VEZG, żywiec wieprzowy, świnie

Tuczniki na giełdzie VEZG mocno potaniały

Cena tuczników w Niemczech na dużej giełdzie VEZG zmieniła się, ale na niekorzyść hodowców. Presja na obniżki notowań była widoczna już od kilku tygodni. Cena tuczników w notowaniach z 7 sierpnia zmalała do poziomu 2,00 euro za...

Różnica między parkietem VEZG, a ISW wynosiła więc 5 centów, co mogło wskazywać na lekką korektę w dół. Stało się jednak inaczej.

– Mimo słabej podaży żywca, wieprzowina nie jest rozchwytywana, więc zakłady nie czują potrzeby walki o surowiec. Czy zatem czeka nas zatem recesja? – zastanawia się Bartosz Czarniak*.

Zakłady mięsne i skupujący w Polsce również obniżyli ceny. Obecnie stawki maksymalne oscylują w granicach 8,50-8,70 za kg w klasie E.

Podaż zwierząt jest niska, przez co zakłady poszukują surowca, aby móc zapełnić grafiki. Handel nadal pozostaje jednak na słabym poziomie, a sklepy są dobrze zaopatrzone.

– Co to oznacza w praktyce? Tak jak wielokrotnie rolnicy zastanawiali się nad kontynuowaniem produkcji, teraz problem ten mają niektórzy przetwórcy. Nie spodziewam się fali bankructw, ale decyzji o tym, czy kontynuować ubój i przetwórstwo – mówi Czarniak, dodając:

– Część zakładów rozbudowała się i zmodernizowała, aby móc lepiej wykorzystać swoje linie produkcyjne, jednak mizerny handel powoduje, że nie można konkurować o surowiec ceną.

Na ten moment mamy za dużo możliwości ubojowych względem zapotrzebowania rynku, który przebiera w ofertach zarówno mięsa krajowego jak i importowego.

asf, ognisko asf u świń, hodowcy świń, wirus asf, afrykański pomór świń, trzoda chlewna, asf na warmii i mazurach

ASF u świń powrócił na Warmię i Mazury

Liczba ognisk ASF u świń w Polsce wzrosła do 35. Najnowsze wybuchło w województwie warmińsko-mazurskim. Ognisko zostało wyznaczono 6 sierpnia. Ognisko ASF 2024/35 zostało potwierdzone w gospodarstwie utrzymującym trzodę chlewną leżącym w...

– Przejdźmy się po sklepach i zwróćmy uwagę, że dotychczasowa wojna na ceny, niezależnie od pochodzenia, sprawiła, że duża część mięsa na naszym rynku pochodzi z importu. Nasi rolnicy i zakłady mają coraz większe problemy z wbiciem się na rynek zdominowany przez międzynarodowe koncerny handlowe – zauważa Bartosz Czarniak.

Hodowca podkreśla również, że w Polskich sieciach nie zawsze mamy patriotyzm produktów wobec konkurencyjnych cen.

– Nie ma co ukrywać, jesteśmy zalewani produktami z importu, które do tego prowadzą cały czas grę, w której krajowy produkt jest przedstawiany jako gorszy. Czy tak jest? Oczywiście, że nie – mówi Czarniak, dodając:

– Oliwy do ognia dolewają koszty produkcji, głównie ceny prądu, które teraz należą do najwyższych w Europie i wcale nie pomagają rodzimemu przemysłowi czy produkcji trzody chlewnej.

* Bartosz Czarniak jest hodowcą świń oraz rzecznikiem prasowym Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS.

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ

 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA