Tuczniki w końcu droższe. Ich cena wzrosła o 7 centów
Rynek wieprzowiny w krajach Unii Europejskiej w końcu notuje długo oczekiwane ożywienie. Jak informują analitycy Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej notowania cen tuczników wzrosły tak znacząco pierwszy raz od czerwca ubiegłego roku.
Tuczniki podrożały już w ostatnim tygodniu tj. od 29 stycznia do 4 lutego. Ich cena zwiększyła się wówczas o 3 centy do poziomu 1,33 euro za kilogram w wadze bitej ciepłej tj. około 5,5 zł/kg wbc.
Cena tuczników w ślad za tą podwyżką wzrosła również w takich krajach Wspólnoty jak Holandia, Belgia czy Austria.
ASF coraz groźniejszy. Możemy stracić miliardy złotych
Żywiec wieprzowy we Francji podrożał o 2 centy, a w Hiszpanii o 1 cent. Jedynie Dania nie zmieniła swoich cenników.
Żywca wieprzowego obecnie zaczyna brakować. Podaż nie pokrywa potrzeb ożywionego handlu. W wielu krajach, jak informuje KZP-PTCH, zmalała również waga ubojowa tuczników.
Tuczniki więc w końcu zaczynają drożeć. W obecnym tygodniu w Niemczech według niemieckiego stowarzyszenia producentów trzody chlewnej VEZG ich cena została ustalona na poziomie 1,40 euro za kg wbc. tj. około 5,8 zł/kg. Oznacza to wzrost aż o 7 centów.
Producenci tuczników mogą więc zdaniem analityków KZP-PTCH w końcu złapać oddech. W ciągu ostatnich dwóch tygodni cena tych zwierząt wzrosła aż o 10 centów. To z pewnością wpłynie również na korektę cenników krajowych zakładów mięsnych.
Tuczniki są również droższe w Stanach Zjednoczonych. W ostatnich sześciu tygodniach notowania wzrosły tam aż o 20 procent do wysokości 1,60 $/kg (wbc) tj. około 5,37 zł/kg.
- Książki warte polecenia: Sygnały świń