Tuczniki tanieją, a hodowcy zgłaszają sprawę do UOKiK

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
15-12-2023,10:50 Aktualizacja: 15-12-2023,10:47
A A A

Cena tuczników w Niemczech na dużym parkiecie VEZG wciąż pozostaje niezmieniona. Tymczasem w Polsce notowania spadły i to znacznie.

Cena tuczników w notowaniach VEZG z 13 grudnia utrzymała się na tym samym poziomie. Zakłady mięsne w bieżącym tygodniu ubojowym wciąż będą płacić za tuczniki 2,10 euro za kg wbc.

– W kraju dochodzą do mnie sygnały o kolejnych obniżkach cen za tuczniki, co wprowadza jeszcze większą nerwowość u producentów i hodowców, którzy czasem i na siłę wypychają zwierzęta w obawie przed dalszymi spadkami notowań - mówi Bartosz Czarniak, hodowca świń oraz rzecznik prasowy Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS dodając:

tuczniki, cena tuczników, wieprzowina, mięso wieprzowe, tuczniki w Niemczech, VEZG, żywiec wieprzowy, świnie

VEZG 13 grudnia. Ostatnia szansa na podwyżkę?

Cena tuczników na dużej giełdzie VEZG w Niemczech wciąż pozostaje bez zmiany. W przeciwieństwie do ubiegłego roku, kiedy to ustabilizowała się ona 30 listopada, w tym już od 9 tygodni pozostaje na tym samym poziomie. Cena tuczników w...

– Obecnie proponowane stawki maksymalne oscylują w granicach 8,60 - 8,70 zł za kg w klasie E. Jest to znacznie poniżej ceny niemieckiej, do której, według mojej zeszłotygodniowej oceny, miały dążyć zakłady.

Zgłosili sprawę do UOKiK

Bartosz Czarniak podkreśla, że praktycznie w ciągu 7 dni sytuacja z dobrej coraz bardziej zbliża się do złej.

Związki branżowe oraz rolnicy indywidualni fakt tak szybkiej i drastycznej zmiany cenowej zgłosili do UOKiK jako wykorzystanie pozycji rynkowej oraz zmowę cenową.

Zawiadomienie to podparte jest faktem stabilizacji na rynku niemieckim, który podobnie jak polski ma problem z eksportem mięsa na rynki trzecie ze względu na ASF.

– W związku z zaistniałą sytuacją związki hodowców i rolnicy rozmawiali z przedstawicielami różnych zakładów mięsnych, pytając o przyczynę tak drastycznego spadku cen w tak krótkim czasie. Odpowiedź jest jedna – słaby handel gotowymi elementami pochodzenia krajowego, który jest wypierany przez napływ tańszego mięsa z importu – mówi Bartosz Czarniak i dodaje:

Hoduj z Głową Świnie, maciory, lochy, prosięta, warchlaki, tuczniki, Apra, genomika, żywienie, hodowla, ASF, dobrostan

Nowy numer "Hoduj z Głową Świnie". Wideo

Zapraszamy hodowców i producentów trzody chlewnej do zapoznania się z ostatnim w tym roku tj. 6 wydaniem naszego magazynu "Hoduj z Głową Świnie". "Hoduj z Głową Świnie" to dwumiesięcznik skierowany do...

– Moim zdaniem wpływa na to również nagła nadpodaż żywca gotowego do uboju wynikająca z planowego działania rolników i przedsiębiorstw, aby w okresie teoretycznie wzmożonego handlu mieć jak najwięcej zwierząt na sprzedaż. To powoduje kolejki w zakładach, a zarazem nie zachęca skupujących do walki o surowiec ceną.

UOKiK rozstrzygnie w swoim dochodzeniu, czy oba te powody są wystarczające do tego, żeby obniżyć cenę w tak krótkim czasie.

Czarniak zauważa, że obecna sytuacja z pewnością nie pomoże i tak mocno kulejącej branży.

– Owszem, przez ostatni rok mieliśmy nie tylko dobre, ale i bardzo dobre ceny z niskimi kosztami żywienia. Okres ten był jednak za krótki, aby odbudować siłę po długim braku opłacalności – mówi Bartosz Czarniak i dodaje:

– Mam nadzieję, że nowy minister rolnictwa będzie razem z nami pracować nad poprawą sytuacji branży. Wiele zależy od rozwiązań, które wypracujemy wspólnie z politykami, a które mogą zaprocentować na lata.

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA