Choroba Aujeszky'ego potwierdzona we Francji

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
27-04-2019,13:00 Aktualizacja: 27-04-2019,11:03
A A A
Światowa Organizacja Zdrowia Zwierząt (OIE) potwierdziła obecność choroby Aujeszky'ego (ChA) na dwóch fermach trzody chlewnej zlokalizowanych we Francji. Odległość między gospodarstwami wynosi 90 km.
 
ChA jest wirusową chorobą zakaźną zwierząt gospodarskich i wolno żyjących, głównie świń. Na zakażenie wirusem wrażliwe są niemal wszystkie gatunki ssaków, z wyjątkiem człowieka i małp bezogonowych. 
 
Czynnikiem chorobotwórczym jest wirus SHV-1, a głównym jego rezerwuarem w środowisku są świnie.
 
We Francji OIE potwierdziło obecność świń pozytywnych dla ChA. U zwierząt wykonano badania z wykorzystaniem testu ELISA.
 
Chiny, produkcja wieprzowiny, spadek, ASF

Chiny zmniejszyły produkcję wieprzowiny o ponad 5 proc.

Produkcja mięsa w Chinach w pierwszym kwartale bieżącego roku spadła o 2,8 proc. w porównaniu z ubiegłym rokiem. Jednocześnie produkcja wieprzowiny zmalała o 5,2 proc.   Chiny w pierwszym kwartale 2019 r. zwiększyły uprawę roślin o 4,4...
Zakażona trzoda chlewna przebywała w gospodarstwie w Saint Martin les Eaux (Alpes-De-Haute-Provence) i na oddalonej o 90 km fermie w Monteux (Vaucluse), informuje portal 3trzy3.pl na podstawie OIE.
 
Obydwa gospodarstwa specjalizowały się w tuczu, a zwierzęta miały dostęp do wybiegów. Świnie z obu ferm miały ze sobą kontakt, ponieważ do gospodarstwa Monteux (40 wrażliwych i 3 dodatnie świnie) wprowadzono zwierzęta z gospodarstwa Saint Martin les Eaux (767 podatnych i 2 dodatnie zwierzęta).
 
Jak informuje OIE świnie z pierwszego ogniska zaraziły się w wyniku kontaktu z dzikami.
 
W żadnej z ferm nie stwierdzono objawów klinicznych u zwierząt, a testy serologiczne przeprowadzono w ramach programu nadzoru.
 
  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA