Zakłady mleczarskie mają nowe możliwości eksportowe
W wyniku renegocjacji wzoru świadectwa zdrowia służby weterynaryjne Polski i Kostaryki rozszerzyły listę produktów, dla których możliwe jest uzyskanie uprawnień przez zakłady mleczarskie.
Do listy produktów, na które Polska posiada zatwierdzenie eksportowe dopisane zostało mleko zagęszczone, skondensowane i kajmak, sery, masło, słodka śmietana i mleko UHT - informuje ministerstwo rolnictwa.
Zbliża się koniec dobrej passy na rynku mleka?
Wcześniej nasz kraj mógł wywozić następujące kategorie produktów: mleko w proszku, mleko odtłuszczone w proszku, mleko pełne w proszku, serwatka w proszku, serwatka w proszku demineralizowana, śmietanka w proszku, koncentrat białka mleka, koncentrat serwatki, produkty mleczne z dodatkiem tłuszczy roślinnych.
Resort podaje, że zakłady zainteresowane sprzedażą na kostarykański rynek nowych kategorii produktów powinny skontaktować się z właściwymi terytorialnie powiatowymi lekarzami weterynarii w celu rozpoczęcia procedury uzyskiwania uprawnień.