Klub Afimilk gościł w Pawłowicach
W tej edycji klubu Afimilk prowadzonej przez firmę Alima-Bis tematem przewodnim było wprowadzanie rozwiązań mających na celu poprawę rentowności produkcji i polepszenie warunków doju. Zastosowanie technologii dostarczającej całą gamę informacji o składzie mleka, aktywności poszczególnych krów, co ma pomóc hodowcy między innymi w organizacji rozrodu.
Wśród prelegentów znaleźli się także hodowcy używający na co dzień rozwiązania proponowane przez firmę Alima-Bis. Jednym z nich był Yoni Pinsky, który przedstawił sposoby detekcji subklinicznych stanów chorobowych u krów mlecznych. Jako główne cele pełnego monitoringu stada hodowca, który pełni również funkcję regionalnego menadżera Afimilk, podał zmniejszenie ilości dni niskiej produkcji mleka, zmniejszenie brakowania w stadzie, obniżenie kosztów pracy, kosztów weterynaryjnych oraz kosztów hodowli, a także utrzymanie postępu genetycznego i zmniejszenia ilości krów tzw. "przepracowanych".
Chcąc zrealizować te cele Yoni Pinsky zaznaczył, że niezbędny jest dokładny pomiar wydajności mlecznej, wczesne wykrywanie problemów zdrowotnych, wczesne wykrywanie mastitis, pomiar wydajności dla grup krów oraz szczegółowa analiza procesów mycia hali udojowej.
W ramach klubu Afimilk swój wykład wygłosił także dr inż. Marian Kamyczek, który przedstawił praktyczne działanie systemu AfiFarm, który został zainstalowany w Zakładzie Doświadczalnym w Pawłowicach, w nowo powstałej oborze. Pozwala on na pełną identyfikację krów w poszczególnych miejscach, zarządzanie procedurami pracy na fermie, analizę przebiegu doju, pomiar ilości udojonego mleka po każdym doju, analizę składu mleka, automatyczną separację krów na bramce, pomiar masy ciała krów po doju, sterowanie stacjami paszowymi, wydruk numerów zwierząt wykazujących zaburzenia w produkcji, których przyczyną może być zły stan zdrowia, pomiar aktywności ruchu krów, wskazanie sztuk do inseminacji oraz analizę parametrów rozrodu.
Na zakończenie spotkania klubu uczestnicy zwiedzili oborę należącą do ZD Pawłowicę, w której działa wspomniany wyżej system.