Co zawierają dojrzałe ziarna zbóż?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Wikipedia | Fundusz Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych ARR
27-09-2016,16:50 Aktualizacja: 27-09-2016,18:27
A A A

Dojrzałe ziarna zbóż, z których wypieka się pieczywo zawierają szereg składników chemicznych.

  •     węglowodany z przewagą skrobi (53-69 proc. suchej masy)
  •     białka (około 10 proc. suchej masy)
  •     aminokwasy, w tym egzogenne tj. lizyna, treonina, metionina, izoleucyna i tryptofan
  •     tłuszcze zazwyczaj w postaci glicerydów nienasyconych kwasów tłuszczowych (1,4 proc. w pszenżycie do 4,8 proc. w owsie i kukurydzy)
  •     błonnik (włókna roślinne)
  •     duże ilości potasu, fosforu i magnezu
  •     małe ilości wapnia i sodu
  •     znaczne ilości witamin z grupy B oraz witaminy A w postaci prowitaminy
  •     brak witaminy D

źródło: Wikipedia

Poleć
Udostępnij