Nadchodzące wydarzenia

XXII Finał Regionalnego Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" w Tokarni 2023

Data rozpoczęcia: 2023-05-21
Data zakończenia: 2023-05-21
Miejscowość: Tokarnia
Organizator: Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Muzeum Wsi Kieleckiej
Województwo: świętokrzyskie

Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach oraz Muzeum Wsi Kieleckiej zapraszają 21 maja 2023 roku na XXII Finał Regionalnego Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów", który odbędzie się w godz. 11.00-17.00 w Parku Etnograficznym w Tokarni.

Od 22 lat to prestiżowe wydarzenie promuje najlepsze regionalne i tradycyjne produkty żywnościowe oraz najlepsze dania i potrawy regionalne. Celem konkursu jest ich identyfikacja i dokumentacja jako produktów i potraw, przygotowywanych tradycyjnie i czerpiących z polskiej tradycji.

Z produktami i regionalnymi potrawami zaprezentują się regionalni producenci. Odbędzie się kiermasz rękodzieła ludowego i świętokrzyskich przysmaków. Przyjadą twórcy ludowi.

Na scenie zaprezentują się Kapele i Zespoły Ludowe regionu: Zespół Bolechowiczanie, Wincentowianie, Zespół Braters oraz Kapela Rykoszyn.

Pokaz obrzędowy "Podział Ojcowizny" zaprezentuje Zespół Jaworzanki. Z prelekcją etnograficzną wystąpi dr Alicja Trukszyn.

Więcej informacji o wydarzeniu znajduje się na stronie mwk.com.pl, mwk.com.pl lub www.facebook.com

Jeśli interesujesz się tematami z branży rolniczej i chcesz być na bieżąco z najświeższymi informacjami, dołącz do naszego FanPaga na Facebooku www.facebook.com/AgroPolskaPL

Wybraliśmy specjalnie dla Ciebie!

Pakiet książek: Wiosenne odchwaszczanie zbóż+Odchwaszczanie rzepaku+kukurydzy+Jesienne odchwaszczanie zbóż   Krzem w nawożeniu roślin rolniczych   Zwalczanie chwastów dwuliściennych   Zwalczanie chwastów jednoliściennych