Nadchodzące wydarzenia
Warsztaty szkoleniowe „Tradycyjna i integrowana produkcja oraz innowacyjne metody przechowywania warzyw” w Boguchwale 2016
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale oraz Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach zapraszają 6 kwietnia 2016 roku producentów i przetwórców warzyw na warsztaty szkoleniowe „Tradycyjna i integrowana produkcja oraz innowacyjne metody przechowywania warzyw”, które organizowane są w ramach projektu UE „Traditional Food Network to improve the transfer of knowledge for innovation – TraFooN”.
Warsztaty szkoleniowe odbędą się w PODR w Boguchwała w godz. 9.00-15.30. Sala „C”.
W programie:
09.00 Rejestracja uczestników warsztatów szkoleniowych
10.00 Otwarcie warsztatów
10.10 Cele i zadania projektu UE "TraFooN" - Prof. dr hab. Lech Michalczuk, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach
10.20 Produkcja żywności tradycyjnej z uwzględnieniem produktów z warzyw i grzybów -Izabella Byszewska, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
11.00 Produkt tradycyjny i regionalny szansą na rozwój przedsiębiorczości - Dorota Jamrozy, Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego
11.40 Tradycyjne -konwencjonalne oraz integrowane metody ochrony warzyw przed szkodnikami - Dr Maria Rogowska, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Skierniewicach
12.20–12.40 Przerwa
12.40 Systemy nawadniania upraw warzywnych - Prof. dr hab. Waldemar Treder, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach
13.20 Metody zwiększania trwałości warzyw podczas ich przechowywania i obrotu towarowego - Dr Krzysztof Rutkowski, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach
14.00 Warzywa minimalnie przetworzone - innowacyjny rodzaj żywności - Prof. dr hab. Ryszard Kosson, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach
14.40 Dyskusja i podsumowanie warsztatów
15.00 Obiad
Więcej informacji o wydarzeniu znajduje się na stronie www.podrb.pl