Nadchodzące wydarzenia

Seminarium „Ulepszanie krajowych źródeł białka roślinnego ich produkcji systemu obrotu i wykorzystania w paszach”

Data rozpoczęcia: 2015-03-12
Data zakończenia: 2015-03-12
Miejscowość: Olsztyn
Organizator: W-MODR w Olsztynie, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Instytut Genetyki Roślin PAN Poznaniu, IUNG w Puławach
Województwo: warmińsko-mazurskie
Ulica i numer: Jagiellońska 91

Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Olsztynie, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Katedra Agronomii, Instytut Genetyki Roślin PAN Poznaniu, Instytut Uprawy i Nawożenia Gleby w Puławach zapraszają 12 marca 2015 roku na seminarium zorganizowane w ramach Programu Wieloletniego „Ulepszanie krajowych źródeł białka roślinnego ich produkcji systemu obrotu i wykorzystania w paszach” realizowanego na podstawie Uchwały Rady Ministrów z 9.08.2011 r. do Olsztyna, ul. Jagiellońska 91, sala konferencyjna, rozpoczęcie godz. 10.00.

W programie:

9.30 - 10.00 Rejestracja uczestników

10.00 - 10.15 Otwarcie seminarium - Marek Bojarski - Dyrektor WMODR Olsztyn

10.15 - 10.45 Deficyt białka paszowego w Polsce – uprawa roślin strączkowych jako sposób jego rozwiązania - prof. dr hab. Wojciech Święcicki

10.45 – 11.15 Nowe spojrzenie na uprawę roślin strączkowych z uwzględnianiem zintegrowanej ochrony roślin - prof. dr hab. Jerzy Szukała

11.15-11.30 Przerwa kawowa

11.30-12.00 Uprawa mieszanek zbóż z roślinami strączkowymi - prof. dr hab. Jerzy Księżak

12.00 – 12.30 Wyniki aktualnych badań dotyczące wykorzystania rodzimych źródeł białka w żywieniu zwierząt monogastrycznych trzody chlewnej i drobiu - prof. dr hab. Andrzej Rutkowski

12.30 – 13.00 Lista odmian zalecanych roślin strączkowych i dostępność nasion na rynku wiosną 2015 - dr inż. Wojciech Mikulski

13.30 -14.00 Ekonomiczne uwarunkowania produkcji i obrotu nasionami roślin strączkowych w Polsce - prof. dr hab. Michał Jerzak

14.00 – 14.20 Rośliny motylkowate drobno i grubonasienne a wymogi zazielenienia - mgr. inż. Barbara Skowronek W-MODR Olsztyn

14.20- 14.45 Dyskusja i podsumowanie seminarium.

14.45 Obiad