Nadchodzące wydarzenia

Konferencja pt. „Zwiększenie wykorzystania krajowego białka paszowego dla produkcji wysokiej jakości produktów zwierzęcych w warunkach zrównoważonego rozwoju” w Przytocznicy 2018

Data rozpoczęcia: 2018-11-14
Data zakończenia: 2018-11-14
Miejscowość: Przytocznica
Organizator: Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Województwo: wielkopolskie

Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Instytut Genetyki Roślin PAN w Poznaniu, Instytut Technologiczno-Przyrodniczy w Falentach zapraszają 14 listopada 2018 roku na konferencję pt. „Zwiększenie wykorzystania krajowego białka paszowego dla produkcji wysokiej jakości produktów zwierzęcych w warunkach zrównoważonego rozwoju”, która odbędzie się o godz. 10.00 w sali wiejskiej w Przytocznicy, gmina Doruchów, w powiecie ostrzeszowskim.

W programie:

9.30 - 10.00 Rejestracja uczestników

10.00 - 10.15 Otwarcie konferencji: Wiesława Nowak – Dyrektor Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu

10.15 - 10.45 Deficyt białka paszowego w Polsce – hodowla odmian roślin strączkowych dla zaspokojenia deficytu białka paszowego – prof. dr hab. Wojciech Święcicki, Instytut Genetyki Roślin PAN w Poznaniu

10.45 - 11.15 Wpływ technologii upraw na wyniki produkcyjne i ekonomiczne uprawy łubinu, grochu i soi – prof. dr hab. Jerzy Szukała, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

11.15 - 12.00 Łubin i poekstrakcyjna śruta rzepakowa oraz rodzima soja – czy te komponenty warto stosować łącznie w mieszankach dla świń – prof. dr hab. Andrzej Rutkowski, dr Anita Zaworska i dr Małgorzata Potocka-Kasprowicz, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

12.00 - 12.30 Przerwa kawowa

12.30 - 13.00 Rozwój produkcji i rynku rodzimych roślin strączkowych jako czynnik bezpieczeństwa żywnościowego w Polsce – prof. dr hab. Michał Jerzak i dr Joanna Florek, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

13.00 - 13.30 Trwałe użytki zielone w kraju oraz sposoby i efekty ich poprawy​ – prof. dr hab. Jerzy Barszczewski, Instytut Technologiczno-Przyrodniczy w Falentach

13.30 - 14.00 Czynniki kształtujące jakość pasz z użytków zielonych – prof. dr hab. Barbara Wróbel, Instytut Technologiczno-Przyrodniczy w Falentach

14.00 - 14.30 Model rynku krajowego białka na przykładzie klastra AGROPORT Bartoszyce – Rafał Banasiak, AGROPORT Bartoszyce

14.30 - 14.45 Aktualna sytuacja na rynku roślin strączkowych – Poznańska Hodowla Roślin w Tulcach

14.45 - 15.00 Dyskusja

15.00 Zakończenie konferencji

Udział w konferencji jest bezpłatny.

Więcej informacji o wydarzeniu znajduje się na stronie www.wodr.poznan.pl