Nadchodzące wydarzenia

Konferencja pt. „Wołowina kulinarna szansą dla Pomorza”

Data rozpoczęcia: 2015-03-03
Data zakończenia: 2015-03-03
Miejscowość: Kościerzyna
Organizator: Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Gdańsku
Województwo: pomorskie
Ulica i numer: 3 Maja 9

Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Gdańsku zaprasza 3 marca 2015 roku na konferencję pt. „Wołowina kulinarna szansą dla Pomorza”, która odbędzie się w Sali konferencyjnej im. Lubomira Szopińskiego w Kościerzynie, ul. 3 Maja 9 (kino Remus).

W programie:

10.00 – 10.15 Otwarcie konferencji i przywitanie gości – Aleksander Mach, Dyrektor PODR w Gdańsku

10.15 – 11.00 Genetyczne i środowiskowe uwarunkowania produkcji mięsa wołowego – prof. Henryk Grodzki, SGGW Warszawa

11.00 – 11.15 Zastosowanie efektywnych mikroorganizmów w hodowli bydła mięsnego – Adam Filarski, Greenland Technologia EM Sp. z o.o.

11.15 – 11.30 Model finansowania gospodarstw rolnych w Banku BGŻ – Joanna Janiak – Wyroślak, Ekspert ds. Finansowania Agrobiznesu, Departament Ekspertów Agro

11.30 – 12.20 Najczęściej występujące problemy zdrowotne w stadach bydła mięsnego: diagnostyka, leczenie i zapobieganie – Rafał Grundkowski, Lecznica Animals w Słońsku

12.20 – 12.40 Przerwa kawowa

12.40 – 13.20 Możliwości wsparcia finansowego producentów mięsa wołowego z uwzględnieniem wszelkiego typu płatności – Łukasz Korcz – Lewandowski ARiMR OR Gdynia

13.20 – 13.40 Aktualności z życia Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego oraz Pomorskiego Stowarzyszenia Hodowców Bydła Ras Mięsnych  - Jerzy Bałachowski, członek Zarządu Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego

13.40 – 14.10

System QMP – szansą dla rolników – Piotr Michalski, PZPBM

Projekt Pro OptiBeef – Małgorzata Brzezińska, PZPBM

Portal dla producentów żywca wołowego Bukieciarnia.pl – Monika Przewoska, PZPBM

14.10 Dyskusja i poczęstunek