Nadchodzące wydarzenia
Konferencja pt. „Wołowina kulinarna szansą dla Pomorza”
Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Gdańsku zaprasza 3 marca 2015 roku na konferencję pt. „Wołowina kulinarna szansą dla Pomorza”, która odbędzie się w Sali konferencyjnej im. Lubomira Szopińskiego w Kościerzynie, ul. 3 Maja 9 (kino Remus).
W programie:
10.00 – 10.15 Otwarcie konferencji i przywitanie gości – Aleksander Mach, Dyrektor PODR w Gdańsku
10.15 – 11.00 Genetyczne i środowiskowe uwarunkowania produkcji mięsa wołowego – prof. Henryk Grodzki, SGGW Warszawa
11.00 – 11.15 Zastosowanie efektywnych mikroorganizmów w hodowli bydła mięsnego – Adam Filarski, Greenland Technologia EM Sp. z o.o.
11.15 – 11.30 Model finansowania gospodarstw rolnych w Banku BGŻ – Joanna Janiak – Wyroślak, Ekspert ds. Finansowania Agrobiznesu, Departament Ekspertów Agro
11.30 – 12.20 Najczęściej występujące problemy zdrowotne w stadach bydła mięsnego: diagnostyka, leczenie i zapobieganie – Rafał Grundkowski, Lecznica Animals w Słońsku
12.20 – 12.40 Przerwa kawowa
12.40 – 13.20 Możliwości wsparcia finansowego producentów mięsa wołowego z uwzględnieniem wszelkiego typu płatności – Łukasz Korcz – Lewandowski ARiMR OR Gdynia
13.20 – 13.40 Aktualności z życia Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego oraz Pomorskiego Stowarzyszenia Hodowców Bydła Ras Mięsnych - Jerzy Bałachowski, członek Zarządu Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
13.40 – 14.10
System QMP – szansą dla rolników – Piotr Michalski, PZPBM
Projekt Pro OptiBeef – Małgorzata Brzezińska, PZPBM
Portal dla producentów żywca wołowego Bukieciarnia.pl – Monika Przewoska, PZPBM
14.10 Dyskusja i poczęstunek