Nadchodzące wydarzenia
Konferencja pt. „Od tradycji do nowoczesności – rezultaty projektu Grupy Operacyjnej PRADAWNE ZIARNO” on-line 2021
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie oraz Uniwersytet Technologiczni-Przyrodniczy im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy zapraszają 12 marca 2021 roku na konferencję pt. „Od tradycji do nowoczesności – rezultaty projektu Grupy Operacyjnej PRADAWNE ZIARNO”, która odbędzie się o godz. 10.00 on-line.
W programie konferencji:
10.00 – 10.15 – Otwarcie konferencji - dr Ryszard Zarudzki, Dyrektor KPODR w Minikowie
dr hab. inż. Małgorzata Szczepanek, prof. uczelni, UTP Bydgoszcz – kierownik projektu Pradawne Ziarno
10.15 – 10.35 Szanse rozwoju uprawy pszenic pierwotnych w gospodarstwach ekologicznych - Mieczysław Babalski – Bio-Babalscy
10.35 – 11.00 Ekologiczna i konwencjonalna niskonakładowa technologia uprawy pszenicy okrągłoziarnowej i perskiej - dr hab. inż. Małgorzata Szczepanek, prof. uczelni, UTP Bydgoszcz
11.00 – 11.20 Ocena występowania chorób na pszenicy okrągłoziarnowej i perskiej w ekologicznym i konwencjonalnym systemie gospodarowania - dr hab. inż. Grzegorz Lemańczyk, prof. uczelni, UTP Bydgoszcz
11.20 – 11.35 Ocena zagrożeń powodowanych przez szkodniki występujące na pierwotnych formach pszenic (okrągłoziarnowej i perskiej) uprawianych w różnych technologiach - dr hab. inż. Robert Lamparski, prof. uczelni, UTP Bydgoszcz
11.35– 11.50 Zachwaszczenie pszenicy okrągłoziarnowej i perskiej w zależności od czynników agrotechnicznych i systemu uprawy - dr hab. inż. Edward Wilczewski, prof. uczelni, UTP Bydgoszcz
11.50 – 12.40 Przerwa obiadowa
12.40 – 13.00 Wartość gospodarcza pszenic pierwotnych (płaskurka, samopsza, kamut) - dr hab. Józef Tyburski, prof. uczelni, UWM Olsztyn
13.00 – 13.25 Właściwości technologiczne i procesy produkcji nowych produktów z pszenicy okrągłoziarnowej i perskiej - dr hab. inż. Tomasz Knapowski, prof. uczelni, UTP Bydgoszcz
13.25 – 13.45 Wartość odżywcza ziarna pszenicy okrągłoziarnowej i perskiej w zależności od technologii i systemu uprawy - dr hab. inż. Wojciech Kozera, prof. uczelni, UTP Bydgoszcz
13.45– 14.05 Specyfika białek (w tym glutenowych) oraz innych związków czynnych w różnych gatunkach pszenic Prof. dr hab. Iwona Konopka, UWM Olsztyn - dr inż. Piotr Prus, prof. uczelni, UTP Bydgoszcz
Zarejestruj się teraz poprzez Link:
https://kpodr.clickmeeting.com/od-tradycji-do-nowoczesnosci-rezultaty-projektu-grupy-operacyjnej-pradawne-ziarno/register
Do pobrania:
zaproszenie_pradawne ziarno_interaktywne
W sprawach organizacyjnych prosimy kontakt :
Agnieszka Dobosz-Idzik
tel. 723 692 568
Więcej informacji o wydarzeniu znajduje się na stronie www.kpodr.pl
KSIĄŻKA WARTA POLECENIA: