Nadchodzące wydarzenia

Konferencja nt. „Przetwarzanie i sprzedaż żywności w gospodarstwach rolnych” w Płońsku 2021

Data rozpoczęcia: 2021-09-12
Data zakończenia: 2021-09-12
Miejscowość: Płońsk
Organizator: Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie Oddział Poświętne w Płońsku
Województwo: mazowieckie
Ulica i numer: H. Sienkiewicza 11

Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie Oddział Poświętne w Płońsku zaprasza 12 września 2021 roku na konferencję nt. „Przetwarzanie i sprzedaż żywności w gospodarstwach rolnych”, która odbędzie się w Centrum Edukacyjno-Konferencyjnym przy ul. Sienkiewicza 11 w Płońsku.

Do udziału w bezpłatnej konferencji Organizator zaprasza mieszkańców obszarów wiejskich i mieszkańców okolicznych małych miasteczek z terenu północnego Mazowsza, w tym rolników, właścicieli gospodarstw agroturystycznych, drobnych producentów żywności, mieszkańców wsi  i małych miasteczek, a także przedstawicieli Kół Gospodarstw Wiejskich.

Konferencja pt. „Przetwarzanie i sprzedaż żywności w gospodarstwach rolnych” poświęcona będzie tematyce rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich poprzez podnoszenie poziomu wiedzy i umiejętności w obszarze małego przetwórstwa lokalnego i form dystrybucji żywności. Szczegółowo omówione zostaną zagadnienia dotyczące bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, systemów jakości żywności oraz produktu regionalnego i tradycyjnego sprzedawanego lokalnie, zgodnie z aktualnymi przepisami, dotyczącymi rolniczego handlu detalicznego i sprzedaży bezpośredniej.

Poszczególne zagadnienia przedstawią eksperci rangi krajowej, posiadający wieloletnie doświadczenie w  zakresie przetwarzania i sprzedaży żywności w gospodarstwach rolnych. Przez cały czas trwania konferencji eksperci będą dostępni w ramach konsultacji eksperckich.

Celem głównym operacji jest aktywizacja mieszkańców wsi do podejmowania inicjatyw na rzecz rozwoju obszarów wiejskich poprzez poszukiwanie alternatywnych rozwiązań prowadzących do uruchomienia własnego biznesu, a tym samym poprawy warunków i jakości życia na wsi, oraz jej promocji jako atrakcyjnego miejsca do życia i rozwoju zawodowego.

Natychmiastowym i mierzalnym efektem realizacji operacji, który zostanie osiągnięty bezpośrednio po jej zakończeniu, będzie przeszkolenie, co najmniej 50 mieszkańców obszarów wiejskich z terenu północnego Mazowsza, w zakresie przetwarzania żywności na niewielką skalę i wprowadzania jej na rynek w krótkich łańcuchach dystrybucji.

Dzięki wiedzy pozyskanej podczas konferencji długookresowym efektem realizacji operacji będzie zwiększenie liczby gospodarstw prowadzących własną działalność gospodarczą, a tym samym wzrost produkcji produktów wysokiej jakości, wykonywanych w sposób regionalny i tradycyjny, następnie ich sprzedaży w krótkich łańcuchach żywnościowych. Skutkować to będzie wsparciem sektora przetwórstwa rolnego, tworzeniem nowych miejsc pracy, zwiększeniem rentowności gospodarstw i poprawą warunków bytowych mieszkańców obszarów wiejskich.

Szczegółowych informacji na temat wydarzenia udzielą:

  • Danuta Bronowska - tel. 23 663 07 26, e-mail:
  • Paulina Wasiak - tel. 23 663 07 23, e-mail:
  • Anna Nowicka - tel. 23 663 07 23, e-mail:                                                                                                

Więcej informacji o wydarzeniu znajduje się na stronie www.modr.mazowsze.pl