Nadchodzące wydarzenia

Konferencja EnergyFeed - taniej, zdrowiej i bezpieczniej - nowe odmiany żyta w żywieniu zwierząt w Ossie 2020

Data rozpoczęcia: 2020-01-13
Data zakończenia: 2020-01-14
Miejscowość: Ossa
Organizator: Biostrateg, Narodowe Centrum Badań i Rozwoju
Województwo: łódzkie
Ulica i numer: Ossa 1

Biostrateg i Narodowe Centrum Badań i Rozwoju zapraszają 13-14 stycznia 2020 roku na konferencję EnergyFeed - taniej, zdrowiej i bezpieczniej - nowe odmiany żyta w żywieniu zwierząt, która odbędzie się w Hotelu Ossa Spa & Conference - ul. Ossa 1.

Program szczegółowy: 13.01.2020 – seminarium praktyczne żywienia zwierząt. Sesja I wspólna Moderator Tomasz Schwarz

14.00-14.15 – wprowadzenie – Podziękowania dla sponsorów – Tomasz Schwarz

14.15-14.30 – wystąpienie Ministra RiRW lub kogoś z ministerstwa 

14.30-14.45 – Zboża w polu – produkcyjność i opłacalność – Paweł Dopierała

14.45-15.10 – Wartość paszowa żyta na tle innych zbóż – substancje odżywcze i antyodżywcze, skażenia – Piotr Micek, Danuta Boros, Jan Grajewski, Jose Luis Valverde Piedra

15.10-15.30 - Wpływ żyta na zdrowie i funkcję przewodu pokarmowego – Piotr Dobrowolski, Ewa Tomaszewska, Marcin Arciszewski

Sesja IIa. Żywienie zwierząt monogastrycznych. Moderator Tomasz Schwarz

16.00-16.30 – Wykład zaproszonego gościa – prof. Josef Kamphues

16.30-17.30 – Zastosowanie żyta w żywieniu świń – wskaźniki produkcyjne, preferencje smakowe, opłacalność produkcji – Tomasz Schwarz, Ryszard Tuz, Jacek Nowicki, Mariola Pabiańczyk 

Sesja IIb. Żywienie bydła. Moderator Zygmunt Maciej Kowalski

16.00-16.30 – Wykład zaproszonego gościa

16.30-17.30 – Zastosowanie żyta w żywieniu krów mlecznych – wskaźniki produkcyjne, efekty prozdrowotne, opłacalność produkcji – Piotr Micek, Zygmunt Maciej Kowalski, Patrycja Rajtar 

Sesja IIIa. Żywienie zwierząt monogastrycznych. Moderator Sylwester Świątkiewicz

18.00-18.30 – Zastosowanie żyta w żywieniu kur i brojlerów – Sylwester Świątkiewicz, Anna Arczewska-Włosek

18.30-18.45 – Zastosowanie żyta w żywieniu gęsi – Krzysztof Andres

18.45-19.00 – Wpływ żyta na parametry jakościowe mięsa – Dariusz Lisiak, Piotr Janiszewski, Dorota Wojtysiak

Sesja IIIb. Żywienie bydła. Moderator Piotr Micek

18.00-18.20 - Wpływ żyta na parametry jakościowe mleka – Piotr Micek, Patrycja Rajtar, Marek Sady

18.20-18.45 – Zastosowanie żyta w żywieniu opasów – Marek Pieszka, Paulina Szczurek

18.45-19.00 - Wpływ żyta na parametry jakościowe mięsa wołowego – Marek Pieszka, Paulina Szczurek

19.00-19.30 – Podsumowanie i dyskusja – wspólne

Koszt udziału dla rolników powiązanych z firmami sponsorskimi wynosi 190 zł - resztę dopłaci firma.

Więcej informacji znajduje się na stronie www.energyfeed.pl