Nadchodzące wydarzenia
Konferencja EnergyFeed - taniej, zdrowiej i bezpieczniej - nowe odmiany żyta w żywieniu zwierząt w Ossie 2020
Biostrateg i Narodowe Centrum Badań i Rozwoju zapraszają 13-14 stycznia 2020 roku na konferencję EnergyFeed - taniej, zdrowiej i bezpieczniej - nowe odmiany żyta w żywieniu zwierząt, która odbędzie się w Hotelu Ossa Spa & Conference - ul. Ossa 1.
Program szczegółowy: 13.01.2020 – seminarium praktyczne żywienia zwierząt. Sesja I wspólna Moderator Tomasz Schwarz
14.00-14.15 – wprowadzenie – Podziękowania dla sponsorów – Tomasz Schwarz
14.15-14.30 – wystąpienie Ministra RiRW lub kogoś z ministerstwa
14.30-14.45 – Zboża w polu – produkcyjność i opłacalność – Paweł Dopierała
14.45-15.10 – Wartość paszowa żyta na tle innych zbóż – substancje odżywcze i antyodżywcze, skażenia – Piotr Micek, Danuta Boros, Jan Grajewski, Jose Luis Valverde Piedra
15.10-15.30 - Wpływ żyta na zdrowie i funkcję przewodu pokarmowego – Piotr Dobrowolski, Ewa Tomaszewska, Marcin Arciszewski
Sesja IIa. Żywienie zwierząt monogastrycznych. Moderator Tomasz Schwarz
16.00-16.30 – Wykład zaproszonego gościa – prof. Josef Kamphues
16.30-17.30 – Zastosowanie żyta w żywieniu świń – wskaźniki produkcyjne, preferencje smakowe, opłacalność produkcji – Tomasz Schwarz, Ryszard Tuz, Jacek Nowicki, Mariola Pabiańczyk
Sesja IIb. Żywienie bydła. Moderator Zygmunt Maciej Kowalski
16.00-16.30 – Wykład zaproszonego gościa
16.30-17.30 – Zastosowanie żyta w żywieniu krów mlecznych – wskaźniki produkcyjne, efekty prozdrowotne, opłacalność produkcji – Piotr Micek, Zygmunt Maciej Kowalski, Patrycja Rajtar
Sesja IIIa. Żywienie zwierząt monogastrycznych. Moderator Sylwester Świątkiewicz
18.00-18.30 – Zastosowanie żyta w żywieniu kur i brojlerów – Sylwester Świątkiewicz, Anna Arczewska-Włosek
18.30-18.45 – Zastosowanie żyta w żywieniu gęsi – Krzysztof Andres
18.45-19.00 – Wpływ żyta na parametry jakościowe mięsa – Dariusz Lisiak, Piotr Janiszewski, Dorota Wojtysiak
Sesja IIIb. Żywienie bydła. Moderator Piotr Micek
18.00-18.20 - Wpływ żyta na parametry jakościowe mleka – Piotr Micek, Patrycja Rajtar, Marek Sady
18.20-18.45 – Zastosowanie żyta w żywieniu opasów – Marek Pieszka, Paulina Szczurek
18.45-19.00 - Wpływ żyta na parametry jakościowe mięsa wołowego – Marek Pieszka, Paulina Szczurek
19.00-19.30 – Podsumowanie i dyskusja – wspólne
Koszt udziału dla rolników powiązanych z firmami sponsorskimi wynosi 190 zł - resztę dopłaci firma.
Więcej informacji znajduje się na stronie www.energyfeed.pl