Naukowcy wyciskają z malin jeszcze więcej zdrowia
Olsztyńscy naukowcy badają właściwości wytłoków z malin tak, by w pełni można było wykorzystać ich prozdrowotny potencjał.
Badania nad prozdrowotnymi właściwościami wytłoków z malin prowadzi doktorant Bartosz Fotschki z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie.
- Badaniom poddajemy wytłoki malin pozyskane z przetwórni owoców podczas produkcji zagęszczonego soku. Wytłoki są odpadem poprodukcyjnym, a my z tego wytłoku chcemy "wycisnąć" coś więcej - wyjaśnił PAP Bartosz Fotschki.
Dodał, że wytłoki nie są zbyt atrakcyjnym surowcem ze względu na dużą ilość nasion, które stanowią ponad 70 procent składu. Nasiona mają twarde łupiny, są małe. - Gdybyśmy mieli podać je ludziom, to przejdą przez układ pokarmowy w postaci nietkniętej. Potencjał prozdrowotny zawarty w nasionach malinowych znajdujących się w wytłokach jest już po części potwierdzony na zwierzętach laboratoryjnych. Chodzi np. o olej z nasion malin - wyjaśnił naukowiec.
Maliny bez rdzy. Rozszerzenie zakresu stosowania Zato 50 WG
- Wpadliśmy więc na pomysł, by zwiększyć dostępność potencjału prozdrowotnego w wytłokach z malin - uszkodzić łupinę nasion, a tym samym wydobyć wartościowe związki, które mogłyby być dostępne w tych badaniach dla zwierząt, a w przyszłości może dla ludzi - zaznaczył.
Dodał, że nasiona malin zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których jest w oleju z nasion malin ponad 70 proc., czyli więcej niż w olejach rzepakowym, słonecznikowym czy sojowym.
Poza tym w wytłokach z malin występuje błonnik, który korzystnie wpływa na profil lipidowy krwi, np. obniża cholesterol. Błonnik oraz związane z nim polifenole wpływają na regulację poziomu glukozy w krwi, co jest istotne w przypadku chorych na cukrzycę typu 2.
W wytłokach malinowych oraz nasionach z malin występują polifenole, które również wpływają na obniżenie cholesterolu, ale także na obniżenie markerów stresu oksydacyjnego oraz stanu zapalnego w organizmie. Wolne rodniki mogą wywołać w organizmie szereg niekorzystnych oddziaływań, zmniejszając odporność, a przez to powodować większą zapadalność na choroby sezonowe.
- Do tej pory nie ma na świecie opublikowanych badań żywieniowych dotyczących wytłoków z malin. My będziemy sprawdzać prozdrowotne właściwości związków w wytłokach z malin na szczurach laboratoryjnych - podkreślił doktorant.
Dodał, że nie bez znaczenia była kwestia wykorzystania odpadów poprodukcyjnych. - Polska jest jednym z wiodących producentów malin na świecie, w konsekwencji mamy dużo tego surowca, więc to daje szansę na stworzenie czegoś nowego w postaci suplementu diety. Wytłoki obecnie nie są wykorzystywane, są kompostowane, suszone, palone lub dodawane w niewielkich ilościach do paszy - zaznaczył Bartosz Fotschki.