Mroźna pogoda pozwoliła na zimowe winobranie
Winogrona na wino lodowe zebrano w poniedziałek w nocy w Baniewicach (woj. zachodniopomorskie). To pierwsza zima od trzech lat, która pozwoliła na zbiory. Aby trunek mógł powstać, owoce muszą najpierw zamarznąć.
- Dwa lata temu przez całą zimę czekaliśmy na mrozy, czekaliśmy też rok temu i nie doczekaliśmy się. Jesienią ubiegłego roku zastanawialiśmy się, czy zostawić winogrona na wino lodowe, skoro dwa lata z rzędu się nie udało. Zaryzykowaliśmy i bardzo się cieszymy - powiedział Jacek Turnau.
Rynek wina w Polsce systematycznie rośnie. Tyle mamy winnic
Aby można było zebrać owoce na wino lodowe, temperatura musi spaść do -7, -8 stopni Celsjusza. W nocy z niedzieli na poniedziałek w winnicy było -11 stopni.
- Winogron na wino lodowe nie zbiera się jesienią, zostawia się je na krzewach. Muszą to być winogrona bardzo zdrowe i takie, które mają wysoką kwasowość. Czekamy wtedy przez grudzień i styczeń, aż temperatura odpowiednio spadnie. Zbiory odbywają się nocą, bo wyciskanie moszczu też musi odbywać się przy minusowej temperaturze - wyjaśnił ekspert.
Winogrona zebrane w winnicy przewożone są do winiarni, a tam zasypywana jest nimi prasa. Kiedy się napełni, następuje proces wyciskania, który w przypadku win lodowych może trwać ok. 8 godzin. Wyciśnięty moszcz przepompowywany jest do kadzi. Kolejnym etapem jest ściśle nadzorowana fermentacja, która trwa ok. dwóch tygodni.
Jak dodał współwłaściciel winnicy, w porównaniu z winami, które wytwarza się przy zbiorach jesiennych, moszczu z winogron zbieranych zimą jest niewiele. Ze 100 kg winogron zebranych jesienią wyciska się ok. 70 l moszczu, a z tej samej ilości winogron "zimowych" moszczu otrzymuje się niecałe 20 l.
- Myślę, że z tegorocznych zbiorów powstanie około 900 małych butelek (0,375 l). Ale cieszymy się, że winobranie się udało, bo poprzednia partia wina już się nam skończyła - dodał Turnau. Wskazał, że goście winnicy często pytają o wino lodowe, szczególnie ze względu na metodę powstawania, ale także na smak - jest bardzo słodkie.
Wina z poniedziałkowego zbioru mają być gotowe jeszcze w tym roku. Jak wskazują producenci, wino lodowe może być przechowywane nawet 30 lat.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś