Krupnioki mają być chronione przez UE
Ślązacy trzymają kciuki, by w najbliższych tygodniach nie odrzucono wniosku w sprawie ochrony prawnej Unii Europejskiej nad ich najbardziej chyba znanym regionalnym wyrobem.
"Krupniok śląski", czyli wędlina z krwi, kaszy i podrobów ma trafić do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych. Wspomniany wniosek został 20 lutego opublikowany w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej. Wyrób zostanie zarejestrowany jeżeli przez dwa miesiące nikt nie zgłosi w tej sprawie sprzeciwu.
"Krupniok śląski jest jednym z najbardziej tradycyjnych wyrobów wędliniarskich charakterystycznych dla tradycji kulinarnych Śląska. Rejestracja tego specjału to przykład współpracy samorządów województw śląskiego i opolskiego, producentów i specjalistów. Województwa wsparły producentów merytorycznie i finansowo, partycypując w kosztach przygotowania i opracowania wniosku przez eksperta" - przekonuje Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego.