Ile hektarów musi mieć gospodarstwo, żeby było konkurencyjne? Zobacz wyliczenia
Istotnym czynnikiem wpływającym na konkurencyjność gospodarstw jest skala produkcji zależna od ich powierzchni i liczby utrzymywanych zwierząt - czytamy w raporcie "Systemy i skala produkcji a obciążenia środowiskowo-klimatyczne".
Dokument został przygotowany na zlecenie Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej przez zespół pracowników Zakładu Ekonomiki Gospodarstw Rolnych i Ogrodniczych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej-Państwowego Instytutu Badawczego.
Zaskakujący raport o gospodarstwach. Małe nie znaczy przyjaźniejsze dla środowiska
Według ekspertów, minimalna powierzchnia gospodarstw wyspecjalizowanych w uprawach polowych (typ 15 - wyspecjalizowanych w uprawie zbóż, roślin oleistych i wysokobiałkowych na nasiona) zdolnych do konkurencji wynosiła 80 ha UR (użytków rolnych).
Z kolei gospodarstw wyspecjalizowanych w uprawach różnych roślin (typ 16) - 50 ha UR. Powierzchnia w pełni konkurencyjnych w tym typie wynosiła aż 710 ha UR.
"Minimalna powierzchnia zdolnych do konkurencji gospodarstw sadowniczych i warzywniczych wynosiła odpowiednio: 17,7 i 7 ha UR. Natomiast powierzchnia w pełni konkurencyjnych warzywniczych 11,6 ha UR" - podano w syntezie raportu.
Jeśli chodzi o gospodarstwa wyspecjalizowane w produkcji mleka, minimalna wielkość zdolnych do konkurencji tego typu podmiotów wynosiła 36,6 ha UR, w których utrzymywano 30 krów mlecznych. Średnia powierzchnia w pełni konkurencyjnych gospodarstw w tym typie wynosiła natomiast 73 ha UR, na których utrzymywano 64 krowy mleczne.
"Minimalna powierzchnia zdolnych do konkurencji gospodarstw trzodowych wynosiła natomiast 46,2 UR, w których utrzymywano 174,2 SD (sztuk dużych) trzody chlewnej (1600 sztuk fizycznych). Natomiast w pełni konkurencyjne gospodarstwo trzodowe użytkowało 215,9 ha UR i utrzymywało 838,7 SD trzody (7500 sztuk fizycznych). W pełni konkurencyjne były duże gospodarstwa drobiowe, użytkujące 33,7 ha UR i 192,8 SD, co odpowiada 48,2 tys. kur" - brzmi dalej raport.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś