Tuczniki coraz cięższe, a ich cena coraz niższa

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
18-01-2018,12:00 Aktualizacja: 18-01-2018,11:54
A A A

Żywca wieprzowego na rynku europejskim jest za dużo. Jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej nadpodaż tuczników spowodowała wzrost wagi rzeźnej ubijanych tuczników oraz spadek ich ceny.

Zakłady mięsne w wielu krajach Wspólnoty podążyły za niemieckim trendem. Nasi zachodni sąsiedzi w ubiegłym tygodniu obniżyli notowania cen tuczników o 3 centy. Spadki wyniosły więc od 1 centa w Hiszpanii do aż 7 w Holandii.

Ceny tuczników pomiędzy poszczególnymi krajami znacznie się różnią. Między sąsiadującymi ze sobą Niemcami i Holandią na 1 kilogramie wynosi ona aż aż 10,6 centów.

asf w polsce, zakaz importu świń,  Inspekcja Weterynaryjna, Janusz Rodziewicz, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy

Sąsiedzi nie chcą naszych świń. A sami mają większy problem z ASF

Służba weterynaryjna Ukrainy wprowadziła zakaz importu świń z województwa podlaskiego, mazowieckiego, lubelskiego oraz warmińsko-mazurskiego - poinformowała Inspekcja Weterynaryjna. Polska od kilku lat eksportuje na Ukrainę śladowe ilości...

Tuczniki w Niemczech w niektórych ubojniach były jeszcze tańsze. Jak informują analitycy KZP-PTCH zakłady te nie zaakceptowały zatwierdzonej redukcji ceny i prowadziły skup tuczników na swoich zasadach oferując niższe stawki.

Cena tuczników w obecnym tygodniu w Niemczech nie poprawiła się. 17 stycznia została ona ustalona na poziomie 1,30 €/kg w wadze poubojowej ciepłej czyli o 4 centy niższym niż w poprzednim tygodniu. W przeliczeniu na polską walutę jest to około 5,4 zł/kg wbc.

Tuczniki w Polsce w związku z tym również tanieją. Spadek cen wynika również z faktu niższego eksportu unijnej wieprzowiny na rynek chiński oraz nadpodaży żywca.

Eksport wieprzowiny do Chin maleje, ponieważ unijne mięso przegrywa konkurencję z tańszym pochodzącym ze Stanów Zjednoczonych oraz Kanady.

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA