Genetycznie modyfikowane świnie GalSafe mogą być spożywane przez ludzi oraz być wykorzystywane do zastosowań terapeutycznych. Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) zatwierdziły pierwszą tego typu zamierzoną zmianę genomu u trzody chlewnej.
Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) zatwierdziła pierwszą tego typu zamierzoną zmianę genomu u trzody chlewnej. Będzie ona mogła być przeznaczona zarówno do spożycia jak i do zastosowań terapeutycznych.
Świnie GalSafe ze zmienionym genomem zostały zatwierdzone zarówno do spożycia przez ludzi, jak i jako źródło potencjalnych zastosowań terapeutycznych – informuje portal 3trzy3.pl.
Zmiana genomu miała na celu wyeliminowanie cukru alfa-gal z komórek świń, które mogą powodować reakcje alergiczne u części ludzi spożywającej wieprzowinę, wołowinę lub jagnięcinę.
Cena sprzedaży trzody chlewnej w Rosji jest niemal taka sama jak koszty produkcji. Jest to głównie efekt rosnących cen surowców paszowych. Produkcja żywca wieprzowego w Rosji wciąż wzrasta, aby zaspokoić zapotrzebowanie...
GalSafe mogą być potencjalnie wykorzystywane do produkcji produktów medycznych, takich jak lek rozrzedzający krew, czy heparyna wolna od cukru alfa-gal.
Tkanki i narządy tych świń mogą rozwiązać również problem odrzucenia przeszczepów u pacjentów.
FDA wydała opinię, która jednoznacznie potwierdza bezpieczeństwo spożywania wieprzowiny GalSafe. Świnie te mają być hodowane w znacznie bardziej rygorystycznych warunkach niż konwencjonalne zwierzęta.
Agencja stwierdziła także, że ryzyko mikrobiologiczne dla bezpieczeństwa żywności jest niskie. Jednocześnie jest ono ograniczane przez małą liczbę świń wprowadzanych do spożycia oraz ciągły nadzór nad opornością na antybiotyki.
Przed wprowadzeniem na rynek produktów medycznych dla ludzi uzyskanych od świń GalSafe należy najpierw złożyć wniosek i uzyskać zgodę od FDA, zanim produkty te będą mogły zostać użyte w medycynie.
Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu Hoduj z Głową Świnie. ZAPRENUMERUJ