Duże zainteresowanie dopłatami do przechowywania mięsa

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
13-03-2015,10:05 Aktualizacja: 13-03-2015,11:02
A A A
Przez pierwsze trzy dni przyjmowania wniosków na unijne dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny wpłynęło 29 wniosków na 5,3 tys. ton mięsa - poinformował PAP wiceszef Agencji Rynku Rolnego Lucjan Zwolak. 
 
- Zainteresowanie dopłatami jest stosunkowo duże, gdyż cztery lata temu, kiedy Unia uruchomiała taki mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania mięsa w Polsce, w sumie zgłoszono chęć przechowywania ok. 10 tys. ton. A nabór wniosków trwał wówczas kilka tygodni - powiedział Zwolak.
 
Agencja podliczyła wnioski przyjęte od poniedziałku do środy. Jak zaznaczył wiceprezes, Unia formalnie nie wprowadziła limitu ilości składowania mięsa, ale poinformowała, że będzie monitorowała sytuację i wtedy podejmie decyzję o zamknięciu tego mechanizmu. Raporty przesyłane są dwa razy w tygodniu, pierwszy trzeba było złożyć w czwartek do godz. 12. .
 
Cztery lata temu prognozowano, że zamknięcie dopłat nastąpi na poziomie 100 tys. ton liczonych dla wszystkich krajów Wspólnoty. Ostatecznie nabór wniosków zamknięto na poziomie 140 tys. ton.
 
Unia przyjęła jednak pewien margines bezpieczeństwa, bo założono, że podpisanie umowy z przedsiębiorcą może nastąpić dopiero po upływie 5 dni roboczych. Dla wniosków, które zostały złożone w miniony poniedziałek ARR będzie podpisywała umowy w najbliższy poniedziałek, ale wówczas, gdy przedsiębiorcy złożą zabezpieczenia w wysokości 20 proc. od wnioskowanej dopłaty.
 
Przedsiębiorca ma 28 dni od momentu podpisania umowy na złożenie mięsa do chłodni i musi dwa dni wcześniej zgłosić taki zamiar agencji, by można było je skontrolować. Oznacza to, że do przechowania może trafić wyłącznie mięso świeże, a więc kupione przeważnie od miejscowych rolników.
 
Według Zwolaka, dopłaty powinny spowodować wzrost cen skupu świń, bo zmniejszą bieżącą podaż trzody. Tak się stało poprzednim razem, gdy "zdjęcie" z rynku 10 tys. ton żywca spowodowało wzrost cen do poziomu sprzed kryzysu.
 
- Nie spodziewamy się, by po trzech dniach nastąpiło zamkniecie tego mechanizmu, chociaż ostatnio był taki przypadek, a chodziło o dopłaty do prywatnego przechowywania serów. A gdy wpłynęła nadspodziewanie duża liczba zgłoszeń z Włoch, UE w ogóle wycofała się z tego mechanizmu - zaznaczył Zwolak.
 
W ramach mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny składowane mogą być półtusze wieprzowe lub elementy powstałe z rozbioru półtusz wieprzowych, m.in. szynki, łopatki, przodki, schaby i boczek przez okres 90, 120 lub 150 dni. Wysokość dopłat zależeć będzie od rodzaju mięsa i okresu jego przechowywania. Wynosić będą one od 210 do 305 euro za tonę.
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA