Do przechowania z dopłatami zgłoszono 89.900 ton wieprzowiny
Kraje Unii Europejskiej zgłosiły łącznie 89,9 tys. ton mięsa w ramach mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny. Polscy przedsiębiorcy wnioskowali o dopłaty do przechowania ok. 6 tys. ton.
26 stycznia Komisja Europejska zawiesiła składanie wniosków o dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny. Od 4 do 20 stycznia Niemcy i Hiszpania wprowadziły do magazynów połowę z całkowitej ilości przechowywanego mięsa (45,5 tys. ton). Nasi zachodni sąsiedzi zmagazynowali 26,1 tys., ton (29 proc.), a Hiszpanie 19,3 tys. ton (21 proc.). Zaskakująco małe ilości zgromadziły w magazynach Francja (2,3 tys. ton) i Belgia (1 tys. ton) - poinformowała FAMMU/FAPA.
Wnioski o dopłaty do przechowywania wieprzowiny na finiszu
Wnioski o dopłaty do przechowywania mięsa w Polsce przyjmowała Agencja Rynku Rolnego. Do 22 stycznia wpłynęły 63 wnioski od 13 przedsiębiorców, którzy do przechowania z unijnymi dopłatami zgłosili ok. 6 tys. ton mięsa.
Najczęściej były to elementy wieprzowe bez kości, które mają być składowane przez 90 dni. Polska zgłosiła piątą co do wielkości ilość mięsa.
Zdaniem przedstawicieli francuskiego sektora mięsnego, przyczyną niewielkiego udziału Francji w obecnej edycji mechanizmu dopłat był m.in. wzrost spożycia wewnętrznego dzięki kampaniom promocyjnym z początku roku.
Poza tym, możliwości składowania były w tym kraju ograniczone ze względu na spore ilości mrożonego mięsa, które znajdowały się już wcześniej w magazynach, z uwagi na kryzys na rynku w ostatnim kwartale 2015 r.
Obecnie z unijnego rynku zostało wycofane znacznie więcej wieprzowiny (ok. 4,5 proc. miesięcznych ubojów) niż podczas poprzedniej edycji dopłat z marca 2015 r., kiedy zmagazynowano łącznie 67 tys. ton mięsa.
Wieprzowina z Polski może być eksportowana do 21 państw
Ze wszystkich produktów, w odniesieniu do których przyznawane były dopłaty, zgromadzono najwięcej nóg bez kości (53,6 proc. całości przechowywanego mięsa), tłuszczu (9,7 proc.) i szynek (8,3 proc.).
Tymczasowe wycofanie wieprzowiny z rynku miało na celu przywrócenie równowagi rynkowej w UE i wzrost cen. Ostatnie dane KE wskazują, że spadek cen obserwowany pod koniec 2015 r. został zatrzymany i są oznaki umiarkowanego wzrostu.
Średnie ceny reprezentatywne wieprzowiny na rynku unijnym w trzecim tygodniu stycznia wynosiły 128,4 euro za 100 kg i od początku roku wzrosły o 2 proc. W grudniu 2015 r. przeciętne ceny wynosiły 126,2 euro za 100 kg i wobec listopada obniżyły się o 6,3 proc., w skali roku o 6 proc., a w ciągu 2 lat o ponad jedną czwartą.
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, od początku stycznia rosną krajowe ceny zakupu trzody chlewnej. W trzecim tygodniu stycznia zakłady mięsne kupowały żywiec wieprzowy przeciętnie po 4,10 zł/kg, o 3 proc. drożej niż w poprzednim tygodniu i o 6 proc. drożej niż w końcu 2015 r. Jednocześnie cena ta była o 2 proc. wyższa niż w porównywalnym okresie 2015 r.