Żywienie krów w hali udojowej oraz automatyczne przepłukiwanie i dezynfekcja węży, kolektorów i kubków udojowych. To tylko niektóre cechy systemu udojowego oferowanego przez firmę Dairymaster.
Agrolok przygotował spotkanie dla hodowców bydła mlecznego, podczas którego rozmawiano o komponentach paszowych w tym o białku chronionym. Rolnicy mogli również zwiedzić Zakład Uszlachetniania Białka Roślinnego (ZUBR), w...
Firma Dairymaster w niedzielę (12 września) zorganizowała dni otwarte w oborze Roberta Pęskiego z miejscowości Pęsy-Lipno w woj. podlaskim.
Hodowca utrzymuje 120 krów mlecznych, których dój odbywa się w hali udojowej typu Swing-Over 12 z szybkim wyjściem. Posiada ona również system dokarmiania granulowaną paszą treściwą, która w zależności od wydajności zwierząt jest dawkowana w ilości od 300 g do 3,5 kg.
Krowy są dojone dwa razy dziennie, a jeden cykl wraz z myciem urządzeń trwa około 75 minut. Zwierzęta wchodzą do hali prosto z obory i ustawiają się bok w bok pod kątem 80 stopni, a następnie są podłączane od tyłu.
Po każdym doju załącza się automatyczny system przepłukiwania i dezynfekcji węży, kolektorów i kubków udojowych.
Hala podczas doju pracuje na podciśnieniu 47 kPa, a w fazie spoczynku 12 kPa, co według producenta zapewnia lepszą zdrowotność strzyków oraz wymion.