Nadchodzące wydarzenia
Konferencja FOOD WASTE FORUM w formie hybrydowej 2023
Bank Żywności w Olsztynie wraz z Fundacją R&D Hub zapraszają 25 kwietnia 2023 roku konferencję FOOD WASTE FORUM poświęconą żywności i przyszłości, którą ją czeka, która odbędzie się w formie hybrydowej, w murach warszawskiej SGGW.
Główne tematy:
- zagospodarowanie żywności już wytworzonej
- obniżenie emisji gazów cieplarnianych
- zwiększenie bezpieczeństwa żywności
- optymalizacja kosztów produkcji
Program:
Wykład otwierający – Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie
Panel: Czy kula ziemska jest w stanie wyżywić naszych prawnuków?
Wykład wprowadzający – dr hab. Sylwia Łaba, Instytut Ochrony Środowiska- Państwowy Instytut Badawczy
Dyskusja:
Prowadzenie: Aneta Janikowska-Kiśluk, Bank Żywności w Olsztynie
- dr hab. Magda Gantner – Żywność Przyszłości
- dr Joanna Trybus – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
- Dariusz Gatkowski – WWF
- Malwina Lalik – Danone
- Ewa Rzeszowska – EIT Food
Panel: Czy żywność przyszłości to chwilowy trend?
Wykład wprowadzający – „Czy konsument może czuć się bezpiecznie? Czego obawiać się może konsument żywności we współczesnym świecie” – prof. dr hab. Krystyna Gutkowska, SGGW.
Dyskusja:
Prowadzenie: Anna Archutowska, Bank Żywności w Olsztynie
- Marta Tomaszewska – Polska Federacja Producentów Żywności
- Agnieszka Szymecka-Wesołowska – Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego
- Elżbieta Szadzińska – Rzecznik Praw Konsumenta
- Inga Szaniawska – Auchan
- Michał Tomczyk – BoChenek, lokalna piekarnia rzemieślnicza
Panel: Dobre praktyki w zagospodarowaniu żywności.
Wykład wprowadzający – „Czy żywność po upływie daty minimalnej trwałości jest bezpieczna dla konsumenta?” – dr Beata Bilska, SGGW
Dyskusja:
- Beata Ciepła – prezes Federacji Polskich Banków Żywności
- Mikołaj Rykowski – Fundacja Wolne Miejsca
- Oliwia Struska – Foodshering
- Tomek Szmitkowski – Cudne Manowce
- Barbara Ożóg – UX designer
- Aleksandra Kurek – Specjalista ds. programów badawczo-rozwojowych (R&D)
FOOD WASTE FORUM będzie doskonałą okazją do merytorycznej dyskusji nie tylko o niemarnowaniu żywności, ale także o perspektywach, które ją czekają (również w kontekście gorącej ostatnio dyskusji związanej z wykorzystaniem białka z owadów).
Rejestracja oraz więcej informacji o wydarzeniu znajduje się na stronie foodwasteforum.pl lub olsztyn.bankizywnosci.pl
Jeśli interesujesz się tematami z branży rolniczej i chcesz być na bieżąco z najświeższymi informacjami, dołącz do naszego FanPaga na Facebooku ► www.facebook.com/AgroPolskaPL
KSIĄŻKI WARTE POLECENIA: