Nadchodzące wydarzenia

Konferencja FOOD WASTE FORUM w formie hybrydowej 2023

Data rozpoczęcia: 2023-04-25
Data zakończenia: 2023-04-25
Miejscowość: Warszawa
Organizator: Bank Żywności w Olsztynie, Fundacja R&D Hub
Województwo: mazowieckie

Bank Żywności w Olsztynie wraz z Fundacją R&D Hub zapraszają 25 kwietnia 2023 roku konferencję FOOD WASTE FORUM poświęconą żywności i przyszłości, którą ją czeka, która odbędzie się w formie hybrydowej, w murach warszawskiej SGGW.

Główne tematy:

  • zagospodarowanie żywności już wytworzonej
  • obniżenie emisji gazów cieplarnianych
  • zwiększenie bezpieczeństwa żywności
  • optymalizacja kosztów produkcji

Program:

Wykład otwierający – Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie

Panel: Czy kula ziemska jest w stanie wyżywić naszych prawnuków?

Wykład wprowadzający – dr hab. Sylwia Łaba, Instytut Ochrony Środowiska- Państwowy Instytut Badawczy

Dyskusja:

Prowadzenie: Aneta Janikowska-Kiśluk, Bank Żywności w Olsztynie

  • dr hab. Magda Gantner – Żywność Przyszłości
  • dr Joanna Trybus – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
  • Dariusz Gatkowski – WWF
  • Malwina Lalik – Danone
  • Ewa Rzeszowska – EIT Food

Panel: Czy żywność przyszłości to chwilowy trend?

Wykład wprowadzający – „Czy konsument może czuć się bezpiecznie? Czego obawiać się może konsument żywności  we współczesnym świecie” – prof. dr hab. Krystyna Gutkowska, SGGW.

Dyskusja:

Prowadzenie: Anna Archutowska, Bank Żywności w Olsztynie

  • Marta Tomaszewska – Polska Federacja Producentów Żywności
  • Agnieszka Szymecka-Wesołowska – Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego
  • Elżbieta Szadzińska – Rzecznik Praw Konsumenta
  • Inga Szaniawska – Auchan
  • Michał Tomczyk – BoChenek, lokalna piekarnia rzemieślnicza

Panel: Dobre praktyki w zagospodarowaniu żywności.

Wykład wprowadzający – „Czy żywność po upływie daty minimalnej trwałości jest bezpieczna dla konsumenta?” – dr Beata Bilska, SGGW

Dyskusja:

  • Beata Ciepła – prezes Federacji Polskich Banków Żywności
  • Mikołaj Rykowski – Fundacja Wolne Miejsca
  • Oliwia Struska – Foodshering
  • Tomek Szmitkowski – Cudne Manowce
  • Barbara Ożóg – UX designer
  • Aleksandra Kurek – Specjalista ds. programów badawczo-rozwojowych (R&D)

FOOD WASTE FORUM będzie doskonałą okazją do merytorycznej dyskusji nie tylko o niemarnowaniu żywności, ale także o perspektywach, które ją czekają (również w kontekście gorącej ostatnio dyskusji związanej z wykorzystaniem białka z owadów). 

Rejestracja oraz więcej informacji o wydarzeniu znajduje się na stronie foodwasteforum.pl lub olsztyn.bankizywnosci.pl

Jeśli interesujesz się tematami z branży rolniczej i chcesz być na bieżąco z najświeższymi informacjami, dołącz do naszego FanPaga na Facebooku www.facebook.com/AgroPolskaPL

KSIĄŻKI WARTE POLECENIA:

Pakiet książek: Wiosenne odchwaszczanie zbóż+Odchwaszczanie rzepaku+kukurydzy+Jesienne odchwaszczanie zbóż   Krzem w nawożeniu roślin rolniczych   Co przed, a co po? – działanie następcze herbicydów   Dokrzewiaj, skracaj i modeluj łan - antywylegacze