Goldsboro Milling - firma Maxwell Foods zdecydowała się na likwidację 54 tys. macior, co według analityków jest szokiem dla branży. Jest to efekt trudnej sytuacji w branży trzody chlewnej i niskich zysków z produkcji.
Firma Maxwell Foods zdecydowała się opuścić branżę i zlikwidować 54 tys. macior. W zeszłym roku przedsiębiorstwo posiadało 100 tys. macior i było globalnym graczem na amerykańskim rynku trzody chlewnej.
Trudna sytuacja rynkowa w USA skłoniła jednego z największych hodowców świń w kraju do likwidacji swojej hodowli trzody chlewnej – informuje portal euromeatnews.com.
Goldsboro Milling - firma Maxwell Foods zdecydowała się na likwidację 54 tys. macior, co według analityków jest szokiem dla branży.
Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) prognozuje, że produkcja wieprzowiny w Chinach powróci do poziomów z 2017 r. w ciągu najbliższych 5 lat. Za drastyczny spadek pogłowia trzody chlewnej w...
Jeszcze rok temu przedsiębiorstwo było globalnym producentem posiadającym 100 tys. macior.
W sierpniu zeszłego roku firma sprzedała około 46 tys. loch i ogłosiła, że wycofuje się z rynku.
Jak dotąd w USA nie doszło do likwidacji tak dużej hodowli należącej do jednego podmiotu.
W przeszłości takie hodowle były bez wahania przejmowane przez innych dużych producentów.
Obecnie branża trzody chlewnej w USA boryka się ze stratami w wysokości 30 dolarów na tuczniku.
Doprowadziło to do spadku produkcji trzody chlewnej. Między grudniem 2019 r. a czerwcem 2020 r. zlikwidowano 150 tys. loch hodowlanych.
Według raportu Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) z 1 czerwca liczba porodów spadła o 5%, tym samym liczba świń zmniejsza się o 150 tys. tygodniowo.
-
Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ