Trzoda chlewna
RSS-
03-04-2016,8:00
Producenci prosiąt powinni być traktowani priorytetowo
Produkcja prosiąt w Polsce nie może się rozwinąć. Z drugiej strony jest produkcja tuczników, która ma się doskonale. Dlaczego Polska mimo że posiada doskonałe warunki do rozwoju wciąż importuje tysiące prosiąt i warchlaków? -
01-04-2016,9:35
Wieprzowina z Danii popularna w Niemczech i ... Polsce
Trzoda chlewna z Danii trafia głównie do Niemiec oraz do ... Polski. Tak wynika z ostatniego raportu Danish Agriculture & Food Council (L&F). Według informacji Agra Europe Duńczycy eksportowali w ubiegłym roku aż 12,09 miliona sztuk samych prosiąt. -
31-03-2016,16:10
Zdrowie prosiąt poprzez jelita
U prosiąt nabłonek jelitowy poza trawieniem i wchłanianiem składników pokarmowych zapewnia zwierzęciu również pewną ochronę. Uważa się, że układ immunologiczny jelit to pierwsza bariera przed patogenami. -
31-03-2016,15:00
Tuczniki już nie drożeją
Żywiec wieprzowy w skupie po świętach już nie drożeje. Zakłady mięsne tłumaczą to mniejszym zainteresowaniem konsumentów tym mięsem. Ponadto niektórzy przetwórcy obniżyli ceny produktów w sieciach handlowych. -
31-03-2016,10:40
Lochy wymagają pomocy
Wprowadzając u loch kontrolę porodów można poprawić wiele wskaźników rozrodu, na przykład liczbę żywo urodzonych prosiąt w miocie. Kontrola porodów przyczynia się również do poprawy zdrowia loch. -
31-03-2016,9:00
Duńskie prosięta - skąd się biorą?
Struktura gospodarstw utrzymujących świnie w Danii pokazuje, że podobna liczba chlewni zajmuje się tam albo produkcją tuczników, albo prosiąt lub produkuje w cyklu zamkniętym. Ta struktura według danych z roku 2014 rozkłada się mniej więcej pół na pół.