Pakiet książek: Sygnały racic + Rozród
Sygnały racic
Autor: Jan Hulsen
Oprawa: miękka/szyto-klejona
Format: 204 mm x 265 mm
Wydawca: APRA Sp. z o.o.
Książka „Sygnały racic” to zbiór praktycznych wskazówek przydatnych producentowi bydła mlecznego, niezbędnych do poprawy zdrowotności i utrzymania stada pod kontrolą. Zawiera zrozumiałe opisy, rysunki i bardzo dużo fotografii. To kompendium wiedzy na temat utrzymania zdrowych racic.
Autor, Jan Hulsen, doświadczony weterynarz i doradca, skupił się na czterech czynnikach wpływających na zdrowotność racic:
- utrzymania ich w doskonałej jakości,
- ograniczeniu obciążenia,
- ograniczenie szkodliwych czynników środowiskowych, takich jak wilgoć, infekcje, czynniki podrażniające,
- właściwych reakcjach w przypadku wykrycia pierwszych objawów schorzenia.
Autor, uczy jak zarządzać stadem uwzględniając pielęgnację racic w swoich codziennych, comiesięcznych oraz planowanych w skali roku czynnościach. Skupia się także na profilaktyce i pokazuje jak zajmować się zawczasu krowami zagrożonymi chorobami racic przewidując jednocześnie potencjalne zagrożenia.
Książka „Sygnały racic” jest częścią serii Cow Signals®. Prezentuje wysoce użyteczną wiedzę dotyczącą produkcji bydła, przedstawioną w dostępny sposób.
Rozród
Autor: Jan Hulsen
Oprawa: miękka/szyto-klejona
Format: 230 mm x 190 mm
Wydawca: APRA Sp. z o.o.
Książka „Rozród” to bogato ilustrowany poradnik, dotyczący kluczowych kwestii związanych z płodnością i rozrodem bydła, kierowany przede wszystkim do hodowców – praktyków. W sposób przystępny i przejrzysty przekazuje zarówno wiedzę teoretyczną, jak i fachowe porady praktyczne. Czytelnik znajdzie tutaj opis wielu możliwości usprawnienia pracy ze zwierzętami oraz rozwiązań pozwalających uzyskać lepsze wskaźniki rozrodu. Ogromne znaczenie przypisuje się także wpływowi żywienia, utrzymania i pielęgnacji na kondycję i zdrowie krów, a przez to na prawidłowy rozród. Autor zwraca również uwagę na związane z tym koszty, także w aspekcie opłacalności produkcji mleka. Opierając się na przykładach prowadzenia rozrodu krów w różnych krajach, wskazuje, skąd biorą się różnice w podejściu do tego ważnego zagadnienia. Podkreśla też istotną rolę higieny i profilaktyki zdrowotnej w prowadzeniu każdego stada. To książka, która powinna zainteresować każdego hodowcę bydła – zarówno ras mlecznych, jak i mięsnych.