Nadchodzące wydarzenia

Konferencja pt. „Żywność wysokiej jakości – produkt regionalny, tradycyjny i ekologiczny” w Sielinku 2018

Data rozpoczęcia: 2018-11-21
Data zakończenia: 2018-11-21
Miejscowość: Sielinko
Organizator: Dział Rozwoju Obszarów Wiejskich, Dział Rolnictwa Ekologicznego i Ochrony Środowiska
Województwo: wielkopolskie
Ulica i numer: Parkowa 2

Dział Rozwoju Obszarów Wiejskich oraz Dział Rolnictwa Ekologicznego i Ochrony Środowiska zapraszają 21 listopada 2018 roku na konferencję pt. „Żywność wysokiej jakości – produkt regionalny, tradycyjny i ekologiczny”, która odbędzie się o godz. 10.00 w Sielinku k. Opalenicy (Budynek Muzeum Gospodarki Mięsnej, Sielinko ul. Parkowa 2).

Podczas konferencji pn. „Żywność wysokiej jakości – produkt regionalny, tradycyjny i ekologiczny” zostaną przedstawione zasady członkostwa i ubiegania się o krajowe znaki wyróżniające żywność wysokiej jakości, a także korzyści wynikające z przynależności do nich.

Zaprezentowana zostanie również aplikacja/serwis „Polska Smakuje”, która jest jednym z elementów promocji żywności. Każdy, kto produkuje żywność: zgodnie z systemami jakości, działa w ramach rolniczego handlu detalicznego, działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej (MLO), sprzedaży bezpośredniej, dostaw bezpośrednich oraz wytwarza produkty wpisane na listę Produktów Tradycyjnych, może założyć własny profil wystawcy, w którym przedstawi swoje produkty oraz zamieści dane kontaktowe.

Podczas spotkania omówiony zostanie temat dotyczący rolnictwa ekologicznego, jakości produktów ekologicznych oraz ich właściwego oznakowania. Ponadto poruszony zostanie temat świadomości konsumenckiej, czyli dokonywanych racjonalnych wyborów w oparciu o posiadaną wiedzę.

W programie:

10.00 - 10.15 Powitanie uczestników - Dyrektor Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu

10.15 - 10.30 „Polska Smakuje” – marka produktów spożywczych wysokiej jakości - Przedstawiciel Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Odział Terenowy Poznań

10.30 - 11.00 Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska – gwarantem żywności lokalnej i tradycyjnej - Przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu

11.00 - 11.30 „Jakość Tradycja” – krajowy system jakości żywności - Przedstawiciel Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Oddział Wielkopolski

12.00 - 12.15 Przerwa kawowa

12.15 - 12.45 Kryteria rolnictwa ekologicznego, znakowanie i jakość produktów rolnictwa ekologicznego - Przedstawiciel Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu

12.45 - 13.15 Świadomość konsumencka w zakresie żywności wysokiej jakości - Przedstawiciel Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu

13.15 - 13.30 Dyskusja i pytania

Udział w konferencji jest bezpłatny.

Więcej informacji o wydarzeniu znajduje się na stronie www.wodr.poznan.pl