GIS ostrzega. Po powodzi owoce i warzywa nie nadają się do spożycia
Owoce i warzywa uprawiane na terenach dotkniętych powodzią nie nadają się do spożycia przez ludzi i zwierzęta - ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny.
Wody, którymi zostały zalane uprawy niosą ze sobą szereg zanieczyszczeń zabranych po drodze z szamb, śmietników, cmentarzy, zakładów pracy, czy innych "niebezpiecznych" miejsc.
Była susza, teraz szykujmy się na obfite opady deszczu i powodzie
Po opadnięciu wody rośliny (nowalijki, warzywa korzeniowe, owoce) mogą wydawać się zdrowe, ale tymczasem nawet po dokładnym umyciu są niebezpieczne dla zdrowia człowieka i nie nadają się na pasze dla zwierząt. Skażone bowiem zostały drobnoustrojami, w tym bakteriami chorobotwórczymi.
W przypadku powodzi GIS radzi ponadto by m.in. wyrzucić całą żywność, która miała kontakt z wodą powodziową, a do celów spożywczych nie używać wody z zalanych studni tylko butelkowanej lub dowożonej beczkowozami przeznaczonymi do wody pitnej.
Nie należy ponadto jeść produktów, które "ze względu na dłuższe przerwy w dostawie prądu nie były przechowywane w warunkach chłodniczych".
- Wiesz o ważnym wydarzeniu? Poinformuj nas o tym. Czekamy: redakcja@agropolska.pl