GIS ostrzega. Po powodzi owoce i warzywa nie nadają się do spożycia

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (em) | redakcja@agropolska.pl
29-05-2019,13:50 Aktualizacja: 29-05-2019,13:58
A A A

Owoce i warzywa uprawiane na terenach dotkniętych powodzią nie nadają się do spożycia przez ludzi i zwierzęta - ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny.

Wody, którymi zostały zalane uprawy niosą ze sobą szereg zanieczyszczeń zabranych po drodze z szamb, śmietników, cmentarzy, zakładów pracy, czy innych "niebezpiecznych" miejsc.


susza, powódz, opady deszczu, deszcz, straty w uprawach

Była susza, teraz szykujmy się na obfite opady deszczu i powodzie

We wtorek nad wschodnimi Karpatami utworzył się aktywny ośrodek niżowy, który sprowadza do Polski wilgotne powietrze znad Morza Czarnego i Morza Śródziemnego. Skutek to intensywne opady deszczu - na północy kraju lokalne,...

Po opadnięciu wody rośliny (nowalijki, warzywa korzeniowe, owoce) mogą wydawać się zdrowe, ale tymczasem nawet po dokładnym umyciu są niebezpieczne dla zdrowia człowieka i nie nadają się na pasze dla zwierząt. Skażone bowiem zostały drobnoustrojami, w tym bakteriami chorobotwórczymi.

W przypadku powodzi GIS radzi ponadto by m.in. wyrzucić całą żywność, która miała kontakt z wodą powodziową, a do celów spożywczych nie używać wody z zalanych studni tylko butelkowanej lub dowożonej beczkowozami przeznaczonymi do wody pitnej.

Nie należy ponadto jeść produktów, które "ze względu na dłuższe przerwy w dostawie prądu nie były przechowywane w warunkach chłodniczych".
 

Poleć
Udostępnij