Według grudniowego raportu Komisji Europejskiej do 2024 r. produkcja mięsa we Wspólnocie wzrośnie do 45 mln 94 tys. ton. To przede wszystkim efekt stale rosnącej wytwórczości drobiu.
Według grudniowego raportu Komisji Europejskiej do 2024 r. produkcja mięsa we Wspólnocie wzrośnie do 45 mln 94 tys. ton. To przede wszystkim efekt stale rosnącej wytwórczości drobiu.
W minionych latach produkcja drobiu uzupełniała lukę powstałą w wyniku redukcji podaży wołowiny i wieprzowiny - informuje Fammu/Fapa.
Mimo optymistycznych prognoz krótkoterminowych dotyczących odbudowy produkcji mięsa wołowego w krajach UE w bieżącej dekadzie jego wytwórczość znowu będzie jednak spadać. Stabilna ma być produkcja wieprzowiny, a drobiu rosnąć.
Jak prognozuje Komisja Europejska pod koniec bieżącej dekady wytwórczość mięsa drobiowego zwiększy się do 13 mln 957 tys. ton, wołowiny obniży się do 7 mln 549 tys. ton, a mięsa wieprzowego osiągnie 22 mln 631 tys. ton.
Rosnąca populacja mieszkańców oraz silny wzrost ekonomiczny w krajach rozwijających się (mniejszy jednak niż w poprzedniej dekadzie) będą sprzyjały utrzymywaniu się silnego popytu na mięso w tych krajach i przyczyną się do wzrostu unijnego eksportu.
Jak prognozuje Komisja Europejska, do 2024 r. sprzedaż mięsa ogółem ze Wspólnoty zwiększy się o 21,5 proc. w porównaniu z szacowanym wywozem z 2014 r. i wyniesie 4 mln 291 tys. ton.
Będzie to możliwe przede wszystkim dzięki zwiększeniu się eksportu mięsa drobiowego (o 24 proc.) i wieprzowego (o 23 proc.). W prognozowanym okresie wywóz mięsa wołowego obniży się z kolei o 11 proc.
Do 2024 r. spożycie mięsa ogółem w krajach Wspólnoty może wzrosnąć o 1,7 proc. do 42 mln 165 tys. ton. Konsumpcja przypadająca na jednego mieszkańca utrzyma się na zbliżonym poziomie notowanym w 2014 r., czyli 65,1 kg na osobę.