Dni Otwartych Drzwi IUNG–PIB w Puławach
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa–PIB w Puławach zaprasza wszystkich chętnych na Dni Otwartych Drzwi, które w tym roku organizuje w dniach 16-20 maja.
Niezwykle interesująco zapowiadają się przygotowane specjalnie na tę okoliczność prelekcje, wykłady oraz pokazy doświadczeń z zakresu: systemów uprawy roli i siewu, uprawy roślin zbożowych, pastewnych, energetycznych oraz rolnictwa ekologicznego, czy też tematyki dotyczącej zagadnień biotechnologii w rolnictwie, technologii uprawy tytoniu i chmielu, podstaw żywienia i nawożenia roślin uprawnych, ochrony środowiska, programów rolnośrodowiskowych oraz bioróżnorodności i ochrony ptaków. Każdy z zainteresowanych na pewno znajdzie coś dla siebie, bo oferta jest bardzo atrakcyjna.
Szarek komośnik niszczy buraki na Zamojszczyźnie
Osada Pałacowa
1. Organizacja i działalność IUNG–PIB – prezentacja (prof. dr hab. S. Krasowicz, dr M. Zarychta, dr A. Bochniarz)
2. Wdrażanie wyników badań IUNG–PIB dla doradztwa i praktyki rolniczej (dr M. Zarychta)
3. Integrowana ochrona przed szkodnikami (dr G.Hołubowicz-Kliza)
4. Integrowana ochrona przed chorobami (dr G.Hołubowicz-Kliza)
5. Sposoby ograniczania i eliminacji zanieczyszczeń wód biogenami na obszarach wiejskich (dr A. Tujaka)
6. Publikacje IUNG–PIB – rodzaje i znaczenie (dr A. Bochniarz)
7. Ochrona siedlisk lęgowych ptaków w programie rolno-środowiskowo-klimatycznym (PROW 2014-2020) (mgr P. Safader)
8. Historia ośrodka nauk rolniczych oraz zespołu parkowo-pałacowego w Puławach – spacer po parku (R. Stochmal)
9. Perspektywy rozwoju systemów produkcji rolniczej w Polsce (dr J. Stalenga, dr K. Jończyk)
10. Konserwująca uprawa roli – korzyści produkcyjne, ekonomiczne i środowiskowe (dr hab. J. Smagacz, prof. nadzw.)
Druga dawka azotu w uprawie pszenicy ozimej
11. Płodozmian we współczesnym rolnictwie (dr hab. J. Smagacz, prof. nadzw.)
12. Stan rolnictwa ekologicznego w Polsce oraz perspektywy jego rozwoju (dr J. Stalenga, dr K. Jończyk)
13. Biopaliwa II generacji – nowe wyzwanie (dr hab. M. Matyka, prof. nadzw.)
14. Bioróżnorodność – znaczenie i zagrożenia (mgr A. Berbeć, dr hab. B. Feledyn-Szewczyk, prof. nadzw.)
15. Chwasty – wróg czy przyjaciel rolnika? (dr hab. B. Feledyn-Szewczyk, prof. nadzw., mgr A. Berbeć)
16. Znaczenie owadów w przyrodzie, rolnictwie i życiu człowieka (mgr P. Radzikowski)
17. Rolnictwo na ratunek Ziemi (dr hab. J. Kozyra)
18. Zadrzewienia w krajobrazie (dr R. Borek)
19. Uprawa „przewódkowych” odmian pszenicy jarej (dr hab. J. Grabiński, prof. nadzw.)
20. Postęp biologiczny w roślinach zbożowych (dr hab. A. Sułek)
21. Agrotechnika zbóż w warunkach zmieniającego się klimatu (dr hab. J. Grabiński, prof. nadzw.)
Soja: siać czy nie siać?
22. Znaczenie zbóż niechlebowych (dr hab. D. Leszczyńska)
23. Gospodarcze, siedliskowe i agrotechniczne aspekty produkcji jęczmienia na tle innych zbóż (dr hab. D. Leszczyńska)
24. Warto zainteresować się owsem (dr hab. D. Leszczyńska)
25. Praktyczne znaczenie allelopatii w rolnictwie zrównoważonym i ekologicznym (dr hab. D. Leszczyńska)
26. Agrotechnika jęczmienia browarnego (prof.dr hab. K. Noworolnik)
27. Przydatność lucerny do wypasania (dr E. Gaweł) 17-18.05.2016
28. Rola roślin motylkowatych drobnonasiennych w rolnictwie ekologicznym (dr E. Gaweł) 17-18.05.2016
29. Koncentrat białkowy z lucerny w żywieniu zwierząt i ludzi (dr E. Gaweł) 17-18.05.2016
30. Oddziaływanie pól magnetycznych na organizmy żywe (prof. dr hab. J. Podleśny) 16-18.05.2016
31. Możliwości zwiększenia produkcji białka paszowego z nasion roślin strączkowych w Polsce (prof. dr hab. J. Księżak) 16-18.05.2016
Zadrzewienia – korzystne czy nie?
32. Ochrona przyrody i różnorodności biologicznej w Polsce (dr hab. M. Staniak) 16.05.2016
33. Ekonomiczna ocena uprawy wybranych gatunków roślin pastewnych (dr J. Bojarszczuk) 16-17.05.2016
34. Znaczenie trwałych użytków zielonych w powierzchni paszowej gospodarstw rolnych (dr J. Bojarszczuk) 16-17.05.2016
35. Wykorzystanie mapy glebowo-rolniczej i systemu informacji przestrzennej dla potrzeb rolnictwa i ochrony środowiska (dr J. Jadczyszyn)
36. Problem rozwoju obszarów wiejskich w uwarunkowaniach Unii Europejskiej (dr hab. F. Woch, prof. nadzw.)
37. Metody ograniczania procesów erozji wodnej (dr E. Nowocień)
38. Znaczenie biotechnologii w naukach rolniczych:
a) analizy molekularne w badaniach patogenów roślinnych (dr M. Przybyś – prezentacja w laboratorium);
b) kultury in vitro w badaniach rolniczych (dr A. Czubacka – prezentacja w laboratorium)
39. Rola zasobów genowych w hodowli nowoczesnych odmian tytoniu (dr A. Trojak-Goluch – wykład i prezentacja w szklarni)
Teosinte - starszy krewniak czy groźny chwast w kukurydzy?
40. Nauka w służbie praktyki – produkcja zdrowych sadzonek chmielu (dr U. Skomra – wykład i prezentacja w szklarni)
41. Roślina – zielony bioreaktor, czyli o tym jak wykorzystać rośliny do produkcji szczepionek, leków i użytecznych związków chemicznych (dr M. Przybyś – wykład)
42. Techniki rozdziału związków chemicznych – chromatografia i elektroforeza (dr M. Przybyś – wykład i prezentacja w laboratorium)
43. Podstawy żywienia i nawożenia roślin uprawnych (dr A. Kocoń)
44. Ryzyko toksykologiczne wynikające z przeazotowania środowiska – czy azotany III i azotany V stanowią zagrożenie dla ludzi? (mgr B. Jurga) 19-20.05.2016
45. Ograniczanie strat azotu z rolnictwa (mgr B. Jurga, dr T. Jadczyszyn)
46. „Ekologiczny” – co to znaczy? (mgr B. Jurga) 19-20.05.2016
47. Rola odczynu gleby w kształtowaniu plonów (dr P. Ochal)
48. Nawożenie kukurydzy na ziarno (mgr D. Wach)
49. Zasady zrównoważonego nawożenia zbóż (prof. dr hab. A. Pecio)
Nawigacja - siew, nawożenie i ochrona jak po sznurku
50. Diagnostyka potrzeb nawożenia roślin (mgr D. Wach, prof. dr hab. A. Pecio)
51. Niekonwencjonalne nawozy stosowane w rolnictwie (dr A. Kocoń)
52. Rolnicze wykorzystanie pofermentu z biogazowi do celów nawozowych (dr R. Winiarski) 16-17 i 19-20.05.2016
53. Środowiskowe aspekty gospodarowania materią organiczną w rolnictwie (dr D. Pikuła) 18-19.05.2016
54. Azomais – innowacyjna uproszczona technologia siewu i nawożenia kukurydzy (dr P. Ochal, dr T. Jadczyszyn)
55. Biostymulatory w uprawie roślin (dr A. Rutkowska) 17-20.05.2016
56. Rolnictwo precyzyjne w badaniach IUNG–PIB (prof. dr hab. A. Pecio)
57. Fizjologiczne wskaźniki wrażliwości roślin na stres suszy (mgr D. Wach)
58. Znaczenie siarki we współczesnym rolnictwie (dr hab. A. Podleśna)
59. Rola bakterii wiążących azot atmosferyczny w obiegu azotu w przyrodzie; (prof. dr hab. S. Martyniuk)
Zaszczep soję przed siewem. To bardzo ważne
60. Mikoryza – symbioza grzybów z roślinami – biologia i znaczenie gospodarcze (dr A. Księżniak)
61. Grzyby z rodzaju Fusarium – patogeny ziarna zbóż (dr J. Czaban)
62. Mikrobiologia gleb – ocena aktywności biologicznej gleb w badaniach rolniczych (dr A. Gałązka, mgr M. Kozieł)
63. Rola szczepionek bakteryjnych w uprawie roślin bobowatych (mgr M. Kozieł)
64. Bioróżnorodność środowiska glebowego – metodyka badań (dr A. Gałązka, mgr M. Łyszcz)
65. Rola glomaliny – glikoproteiny glebowej produkowanej przez grzyby endomykoryzowe w poprawie jakości gleb (dr A. Gałązka)
Hala wegetacyjna
Mróz sprawdził mrozoodporność odmian pszenicy ozimej
66. Prezentacja doświadczeń wazonowych i na mikroparcelach glebowych (dr P. Nieróbca, dr hab. A. Sułek, dr hab. D. Leszczyńska)
67. Prezentacja oceny jakości ziarna zbóż ( mgr E. Boguszewska)
68. Prezentacja prac prowadzonych na jednej z najstarszych Stacji Meteorologicznych w Polsce (mgr T. Jóźwicki, mgr J. Królikowski)
69. Metodyka i sposób przygotowywania doświadczeń na hali wegetacyjnej (dr P. Nieróbca)
70. Wykorzystanie odpadów w rolnictwie (dr T. Jadczyszyn, dr K. Kęsik)
Rolniczy Zakład Doświadczalny IUNG–PIB „Kępa” w Puławach – Gospodarstwo Osiny
71. Demonstracja łanowych doświadczeń polowych nad porównaniem systemów gospodarowania (dr K. Jończyk)
* ekologiczny * integrowany * intensywny * monokultura
72. Demonstracja doświadczeń nad uprawą roślin na cele energetyczne (dr hab. M. Matyka)
73. Demonstracja łanowych doświadczeń z technologiami produkcji ziarna zbóż (dr hab. J. Grabiński, prof. nadzw., dr hab. A. Sułek, dr hab. D. Leszczyńska, dr P. Nieróbca)
Organizatorzy proszą przesyłać zgłoszenia pisemnie na adres:
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa–Państwowy Instytut Badawczy
Dział Upowszechniania i Wydawnictw; ul. Czartoryskich 8, 24-100 Puławy
Udział można zgłosić również pocztą elektroniczną, faxem lub telefonicznie:
e-mail: duw@iung.pulawy.pl
fax: 81/47-86-721;
tel. 81/47-86-720 lub 81/47-86-723
W zgłoszeniu należy podać dzień oraz godzinę przyjazdu, czas trwania pobytu oraz wybrać tematykę (podaną wyżej).